visszatérő vendégek

2018.11.20. 18:49

Pál István Szalonna és bandája zenélt Károly herceg születésnapján

A királyi család annyira kedveli a zenekart, hogy immáron negyedik alkalommal játszottak nekik a Buckingham-palotában.

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Bíró István

A brit trón várományosa, Károly herceg 70. születésnapi ünnepségén a Buckingham-palotában játszott Pál István Szalonna és bandája. A népzenész az M5 kulturális csatorna Kult'30 című műsorában elmondta, negyedszer játszottak a brit királyi család előtt, 10 évvel ezelőtt felléptek Károly herceg 60. születésnapján is. Mint fogalmazott, a királyi család nagyon kedveli, és minden alkalommal külön kéri a magyar népzenét.

Felidézte: az egyik alkalommal Margaret Thatcher volt brit miniszterelnök azzal dicsérte a fellépésüket, hogy a zenéjük olyan mint a magyar nép; benne van a magyarok szíve-lelke.

Pál István Szalonna kitért arra is: nemrégiben jelent meg Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackákkal közös Mindenek szerelme című lemezük, amelynek az újdonságát a költészet és a zene egysége adja.

A Magyar Örökség díjjal kitüntetett zenekar, hivatásként választotta a Kárpát-medence kultúrájának megőrzését és átörökítését. A zenekar tagjai jelenleg a Magyar Állami Népi Együttes muzsikusai. Koncertjeiken megszólalnak a Kárpát-medence leggyönyörűbb muzsikái. Fontosnak tartják a hagyomány megőrzését, ezért a koncertezés mellett a népzeneoktatásban is nagy szerepet vállalnak. Néhány évvel ezelőtt megalapították a kárpátaljai népzenei képzést.

Borítókép: Pál István „Szalonna”, a Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezető prímása az együttes Megidézett Kárpátalja – Hágókon innen és túl című előadásán a 6. Kolozsvári Magyar Napok nyitógáláján a Kolozsvári Állami Magyar Opera nagytermében 2015. augusztus 17-én.

Forrás: MTI Fotó/Bíró István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!