Határ a csillagos ég

2019.02.19. 10:41

Farkas Bertalan: az űrhajó ajtajából már nincs visszaút

Farkas Bertalan 1980. május 26-án első és mostanáig egyetlen magyar űrrepülősként jutott ki a világűrbe. Töretlen lelkesedéssel dolgozik az űrkutatás népszerűsítésén, örömmel idézi fel hazai és nemzetközi eseményeken is az élményeit, osztja meg a tapasztalatait.

Takács Eszter

Budapest, 2014. június 4. Farkas Bertalan ûrhajós a Hogy volt!? címû tv-mûsor felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának 7-es stúdiójában. MTVA Fotó: Zih Zsolt

Forrás: MTVA Fotó

Most a Vasárnap Reggel hétvégi magazin legutóbbi lapszámának hasábjain arról beszélt, miként alapítottak a Farkas család férfitagjai dinasztiát, hogyan élte meg a családja, hogy Magyarországon és a Szovjetunióban is hőssé nyilvánították, valamint azokról nehézségekről is, amelyek első magyar űrhajósként érték.

Egy egészen különleges mellény van önön, rajta egy űrhajós embléma.

Ez az egyetlen ilyen Magyarországon. A mellényen lévő emblémának az az érdekessége, hogy 1985-ben Párizsban létrehoztunk egy Nemzetközi Űrhajós Szövetséget. Akkor nagyon kevesen voltunk, 25 fővel alakult meg a szövetség, de ma már közel 400 tagja van. Az unikum ebben az egészben, hogy csak repült űrhajósok lehetnek tagok, semmilyen kivétel nincsen. Ezen a mellényen a szövetség logója van, és ha kedvem van visszaemlékezni, akkor magamra veszem.

Farkas Bertalan előadást tart egy pályaorientációs rendezvényen egy egri iskolában
Fotó: Komka Péter / MTI Fotó

Gyakran gondol vissza?

Nagyon szerencsés vagyok, mert szinte minden héten megyek valamilyen találkozóra, rendezvényre, iskolai előadásra, és sokat mesélhetek az űrkutatásról. Az nem jó, hogy mi, űrhajósok öregszünk (nevet), de a magyar fiatalokat is érdekli ez a téma, sőt, bármelyik kontinensre vetődöm, nagy tisztelettel és szeretettel fogadnak. Az első kérdés mindig az, hogyan lettem űrhajós. Ez valóban különleges, mivel Gagarin után

nem sok realitása volt, hogy Gyulaházáról feljuthatok az űrbe, de még annak sem, hogy Magyarországról bárki űrhajós lehet.

Mégis úgy alakult, hogy ön lett az első magyar űrhajós.

Igen, de ez sok-sok véletlennek köszönhető. A műszaki egyetem után vadászpilóta lettem. A repülős társadalom tagjának lenni nagy megtiszteltetés, de sok lemondással is jár. Nem csak bekerülni, de bent maradni is nehéz. 1976-ig szó sem lehetett arról, hogy magyar is kijusson a világűrbe, akkor viszont felajánlotta a szovjet kormány, hogy a szocialista országok vegyenek részt az űrkutatásban, és küldjenek fel űrhajósokat. Ekkor, 1977 nyarán nyílt lehetőségem felvételizni. Csak vadászpilóták jelentkezhettek. Ez egy szűrő volt, hiszen vadászpilóta csak kiváló fizikai, mentális állapotú ember lehet, nagyon szigorú kritériumok vannak. Ott nem számított a politikai hovatartozás vagy hogy ki az apja, rokona az embernek. Csak önerőből lehetett elérni bármit is, és erre máig büszke vagyok.

Farkas Bertalan űrruhájának másolata az űrrepülésének 35. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen
Fotó: Soós Lajos / MTI Fotó

Akkor véletleneknek köszönhetően jutott ki az űrbe, nem egy kisfiú gyerekkori álma valósult meg, ha jól értem.

Ez érdekes felvetés. Kisfiúként sosem álmodtam arról, hogy milyen lehet a Hold vagy egy űrutazás. De amikor fiataloknak mesélek az életemről, mindig elmondom, hogy bizony kiskorban kell emellett dönteni, és ha a lehetőségek is adottak, meg kell ragadni a pillanatot. És ez még mind kevés, sok lemondással jár, ezt el kell tudni viselni, képzettségeket kell szerezni, nyelveket tanulni és sportolni.

Az én álmom az, hogy újra magyar űrhajós jusson ki a világegyetembe. Örömmel segítenék a felkészülésben.

Ez bizony nem csak fizikálisan megterhelő, de emberileg, mentálisan is. Az ismertséget, a sikert, amely magyar űrhajósként éri az embert, meg kell tanulni kezelni, ahogy a sok irigységet, rosszindulatot is.

A Szojuz-36 legénysége: Valerij Kubaszov és Farkas Bertalan 1979-ben
Fotó: Mokletsov Alexander/ Sputnik / AFP

A visszatérése után már szembesült a rosszindulattal is?

A rendszerváltásig egyáltalán nem került ez fókuszba, de utána „díszpinty” lettem. Olyan emberek alkottak véleményt rólam, akiknek elképzelésük sem volt, mit jelent vadászpilótának vagy űrhajósnak lenni, beleesni egy csapatmunkába, mit jelent a felkészülés Csillagvárosban, mennyi rizikóval jár kijutni és visszatérni. Az űrhajósparancsnokom, Kubaszov nagyon sokat segített, és felkészített rá, hogy elsőnek lenni egyszerre felemelő és nagyon nehéz is.

Elsőnek lenni ennyire megterhelő?

Nem egyszerű. Kubaszov világosan elmondta, hogy ez bonyolult szerep.

Sok tízezer, százezer ember dolgozik „alattunk”, és szűkül a gula tetejéig ez a piramis, legfölül az űrhajós áll. De nem az ő egyedüli dicsősége a siker.

Az űrhajós magát és a bátorságát adja, mert mer vállalkozni az űrutazásra.

Sokan dolgoznak a sikerért, de mégiscsak az űrhajós kockáztatja az életét.

Ez bizalom azok iránt, akik hozzásegítettek az űrutazáshoz.

Igazi csapatmunka. Ez az egész életén végigfut, csapatsportokat űz, vadászpilótaként, űrrepülőként is egy csapat része.

Mindig szerettem csapatban lenni. Már középiskolában rájöttem, hogy nem tetszik az ökölvívás, a súlyemelés, de a foci és a röplabda igen. Aztán bekerültem a pilótatársadalomba, ahol megtapasztaltam a teamerőt, hiszen a műszaki-irányító személyzet, az orvosok, a társak és még sok-sok ember dolgozik össze.

Nem félt a repülés előtt?

A közeg olyan, ahol képzik az embert, hogy mindent tisztán, korrektül elmondanak a szakemberek. Felkészítenek a kritikus helyzetekre. A felkészülési időszakban ez természetessé válik. Ahogyan egy orvos is elfogadja, hogy elveszítheti a betegét, ha mindent megtett, akkor is, úgy mi is elfogadtuk a sorsunkat.

Amikor pedig már az űrhajó ajtajában áll az ember, ott már nincs visszaút. Onnantól csak arra szabad összpontosítani, mi lesz a következő másodpercekben.

Az űrhajó ajtajában akkor már nem gondolhatja meg magát a pilóta. Az életben sem jellemző önre, hogy meggondolna bármit is?

Biztosan sok elemi hibát elkövettem, de az életem szerencsére úgy alakult, hogy a legtöbb dolgot emberileg és szakmailag is jól csináltam, ma is újra ugyanúgy tenném.

Farkas Bertalan nyilatkozik a sajtónak egy űrtechnikai és űrtörténeti kiállításon
Fotó: Máthé Zoltán / MTI Fotó

A családja hogyan viselte az űrutazást, a kiképzést?

Ehhez a hivatáshoz jó és biztos háttér kell, csak úgy lehet végigcsinálni.

A hölgyek körberajongták, ezt a nejének, a családjának is meg kellett tanulni kezelni.

Rajongtak? Rajonganak. Megölelnek, megpuszilnak, autogramot kérnek. De jól kezeli a feleségem és a gyerekeink is. Most már négy unokám is van. A fiaim dinasztiát akarnak alapítani. Az a vágyuk, hogy Farkas Bertalan-generációk nőjenek fel. Az apám testvére volt az első Farkas Bertalan, aki fiatalon életét vesztette. Apám annyira szerette és tisztelte, hogy miatta kaptam ezt a nevet. A fiam és most a kisunokám is ezt a keresztnevet viseli. Az a furcsa helyzet, hogy a másik fiam, Ádám is azt szeretné, ha fia születik, a Bertalan nevet kapná, tehát unokatestvérek lennének a kicsik és ugyanazt a nevet viselnék. Jogászokat is megkérdeztünk, hogy ezt lehet-e, de azt válaszolták, hogy csak szokatlan, de jogilag nincs akadálya.

Farkas Bertalan fiatal lányokkal beszélget a Sziget Fesztiválon
Fotó: MTI Fotó

Miközben beszélgettünk, két témánál csillant fel igazán a szeme, amikor az űrutazásról és amikor az unokáiról beszélt.

A legcsodásabb dolgok az életemben. Az Amerikában élő fiammal és a kisunokákkal skype-on tartjuk a kapcsolatot, de sokszor ki is utazunk hozzájuk. Látja, kevesen gondolnak bele, de a skype-ot is az űrkutatásnak, űrtevékenységnek köszönhetjük, a világűrnek és a mesterséges holdaknak, ahogy a meteorológiai felvételeket is.

Lesz újra magyar űrhajós?

Reméltem, hogy felteszi ezt a kérdést, és igen,

szívből remélem, hogy lesz újra magyar űrhajós,

akivel az űrutazás után koccinthatok. Örülök, hogy az első vagyok, egyelőre az egyetlen, de az utolsó nem én szeretnék lenni.

Borítókép: Farkas Bertalan űrhajós egy tv-mûsor felvételén az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának 7-es stúdiójában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!