Ország-világ

2020.11.11. 06:25

Koronavírus: ezért nem lesz mindenki beteg

Ahogy továbbgyűrűzik a koronavírus-járvány, úgy kapunk egyre pontosabb választ a fertőzés elkerülése és leküzdése szempontjából fontos kérdésekre.

Forrás: Shutterstock

A tudósokat és a kutatókat foglalkoztató központi kérdések közül máig az az egyik legfontosabb, hogy a SARS-CoV-2 vírus miért gyakorol különböző hatást az emberekre? Hogy egyesek miért vészelik át tünetmentesen a fertőzést, míg mások – olyanok is, akik fiatalok és egészségesek – súlyos állapotba kerülnek, vagy akár bele is halnak? Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a szervezet eltérő reakcióinak az interferonokhoz lehet közük – írja a házipatika.com.

Az interferonok olyan, a sejtjeink által kibocsátott fehérjék, amelyekkel szervezetünk a kórokozók ellen küzd úgy, hogy ezek különféle módszerekkel aktiválják immunrendszerünket.

Ezek az interferonok okozzák a fertőzések bizonyos tüneteit, például a lázat vagy az izomfájdalmat.

A legújabb kutatások szerint a súlyos koronavírusos tünetekkel küzdők 14 százalékánál nem alakul ki megfelelő interferonválasz. Néhányuknál azért, mert a szervezetük által termelt antitestek tévesen megtámadják és semlegesítik az interferonokat. Másoknál pedig bizonyos genetikai mutáció megakadályozza, hogy testük elegendő mennyiségű interferont termeljen.

Tehát a nem megfelelő interferonválasz lehet a magyarázat arra, hogy egyes emberek miért betegebbek másoknál.

Kínában az egészségügyi dolgozók belélegzett porlasztott interferonnal próbáltak védekezni a koronavírus-fertőzéssel szemben. De mivel ezek még mindig számos kérdést vetnek fel többek között az interferon dózisával, időzítésével és típusával kapcsolatban, kockázatokkal is járnak, így az interferon-terápia széles körű és biztonságos alkalmazása a koronavírusos betegek kezelésében még várat magára.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!