Ország-világ

2021.01.15. 15:55

Sírt, amikor az oltást megkapta – Karikó Katalin már védett a koronavírus ellen

Január 8-án megkapta a második oltást és ezzel mától 94 százalékos védettséget élvez a koronavírussal szemben Karikó Katalin biokémikus professzor, a Pfeizer-BioNTech vakcinájának alapjául szolgáló mRNS-technika kitalálója. Ezt maga a tudós közölte.

Karikó Katalin már a veszélyeztetett korosztályba tartozik, hiszen 65 éves, ráadásul az egészségügyben dolgozik kutatóként. Így az elsők között volt jogosult arra a vakcinára, aminek a kifejlesztésében egyébként oroszlánrésze volt. Az első oltást december 18-án kapta meg – írja a Ripost.

„Ha nem lett volna törvényellenes, már a laboratóriumban beadtam volna magamnak a vakcinát, de szeretem betartani a szabályokat” – nyilatkozta korábban az El Pais spanyol lapnak. Most a Ripost kérdésére közölte: január 8-án megkapta a második oltást is.

Már az első után 88 százalékos volt a védettsége, mint mondta, de a második oltás után egy héttel már 94 százalékos védettséget élvez, ami nagyon magasnak számít. (A Pfizer-BioNTech vakcinája a második oltás beadása után egy héttel a 65 év alattiaknál 95, a 65 év felettieknél 94 százalékos védettséget nyújt.)

„Már csak szeretnék a tudományos munkára koncentrálni és a régi életemet élni”

– válaszolta a Ripost-nak arra a kérdésére, vajon mi hiányzott neki legjobban a járvány idején, és mit fog tenni most, hogy védetté vált.

A védőoltással végre hasonlíthatnak a hétköznapok a megszokott életünkhöz
Fotó: Shutterstock

 

Karikó Katalin az oltást kifejlesztő BioNTech alelnöke, az ő – és egy tudóstársa – szabadalma alapján kezdték el használni a rákdiagnosztikában az mRNS-technológiát, vagyis hogy egy információt, „üzenetet” tartalmazó, hírvivő fehérjét használnak fel orvosi célra. Magát az eljárást tíz éve alkalmazzák, de most először használták vakcina kifejlesztéséhez, és ebben a magyar tudósnak óriási szerep jutott.

„Egy német professzor is benne van ebben a dologban, de legtöbben magyarok dolgoznak a kutatásban, ezért kis túlzással, de nyugodtan mondhatjuk, hogy ez egy magyar vakcina, amerikai pénz és magyar ész van benne”

– fogalmazott korábban Orbán Viktor kormányfő, amire Karikó úgy reagált a Szeretlek Magyarország honlapnak: „Persze szeretünk túlzásokba esni, de most azt mondani, hogy magyar ész volt benne, talán nem túlzás”.

A tudós Amerikában lakik férjével, felnőtt lányuk evezésben kétszeres olimpiai bajnok.

„Nekem a legnagyobb öröm az volt a vakcinával kapcsolatban, hogy az embereknek reményt adott arra, hogy az életük visszatérjen a normális kerékvágásba” – hangsúlyozta, hozzátéve, nagyon jól esett neki, amikor a Pennsylvaniai Egyetemen az oltásra vártak, az orvosok és nővérek megtapsolták őket.

„Azt hiszem, el is sírtam magam” – idézte fel akkor a kutató, aki azt állította: még az oltás helye sem fájt, és azóta sem tapasztal semmiféle mellékhatást. A jövő évre pedig azt kívánta, felejtsenek el az emberek mindent: a vírust, a vakcinát.

„Engem is felejtsenek el, és élvezzék, hogy az élet visszatér a régi kerékvágásba” – fogalmazott Karikó Katalin.

Ezek is érdekelhetik