Bulvár-celeb

2021.07.12. 06:22

Minden eddiginél durvább időjárás jöhet: megdőlhet a valaha mért legmagasabb hőmérséklet

54,4 celsius fokot mértek a kaliforniai Halál-völgyben pénteken. Ilyen meleget csak egyszer, tavaly augusztusban mértek a Halál-völgyben. A legtöbb szakértő ezt tartja a Földön valaha mért legmagasabb hőmérsékletnek.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Extrém hőség sújtja az Egyesült Államokat, főként a nyugati partvidéket és a jövő héten ilyen piszok meleget jósolnak – derül ki a BBC összeállításából. (A Földön ennél melegebb is szokott lenni egyes helyeken, sivagatokban, de ott nincs mérőállomás.)

Megdőlhet a Földön valaha mért legmagasabb hőmérséklet. A hétvégén Kaliforniában 56 fokot is mértek, ez pedig már csak egy fokkal kevesebb, mint az eddigi rekord.

Las Vegasban 47,2 foknál eddig nem volt melegebb – de ezt is túlszárnyalhatja a jövő héten a hőség.

A magas napi átlag hőmérséklet miatt Kanada egy része is nagy bajban van igaz, ott az előrejelzések szerint nem fog megdőlni a Lytton településen június végén mért 49,6 fok. Az Kanadában a rekord.

Fotó: NASA

A meteorológusok sokkolónak nem azt találják, hogy a világ több kánikulát tapasztal, hanem azt, hogy ezek a hőmérsékleti rekordokat egyre nagyobb mértékben megdöntik.

Kanadában és az Egyesült Államok északnyugati részén több városban 5 Celsius-fokkal meghaladta a hőmérséklet a korábbi rekordokat. Egy szibériai kánikulában tavaly január és június között több mint 5 C-kal volt magasabb a hőmérséklet, mint a korábbi rekord.

Egy tanulmány az orosz régió szélsőséges hőmérsékletváltozásáról megállapította, hogy az ilyen hőmérséklet elérése szinte lehetetlen az ember okozta klímaváltozás nélkül, ez hozza magával a szélsőséges időjárást.

Az extrém meleg periódusok egyre gyakrabban fognak előfordulni, és erdőtüzek is gyakrabban fognak kipattanni. Olyanok, amelyeknél tűztornádók is kialakulhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!