További kezelések várnak rá

2022.03.09. 09:33

Sürgősen meg kellett műteni a szétválasztott bangladesi ikerpár egyik tagján

A 2019 augusztusában szétválasztott, fejüknél összenőve született bangladesi ikerpár egyik tagján, Rabeyán sürgős műtétet kellett elvégezni, hogy a 2020 októberében történt koponyarekonstrukciót követően felmerült idegsebészeti és plasztikai sebészeti természetű problémáit egy újabb műtéttel megoldják az orvosok.

Az alapító, Pataki Gergely sebész és plasztikai sebész, illetve az indiai származású német idegsebész és plasztikai sebész professzor, Kartik G. Krishnan utazott Dakkába, hogy a bangladesi idegsebészekkel együtt elvégezzék Rabeyán a szükségessé vált újabb koponya- és lágyrész-helyreállító beavatkozást. A március 7-én elvégzett műtét a terveknek megfelelően sikerült, a gyermek állapota stabil, még további speciális kezelések várnak rá - közölte a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány az MTI-vel.

Jelenleg az öt és féléves ikrek Operation Freedom névre keresztelt szétválasztó műtétsorozatának negyedik szakasza zajlik a rekonstrukciós műtétekkel és a folyamatos rehabilitációval.

A műtétet követően az orvosok megvizsgáltak néhány, az alapítvány májusban esedékes bangladesi missziója során operálandó gyermeket is, ezzel is elősegítve a nyáron esedékes misszió munkájának hatékonyságát.

Az alapítvány magyar orvoscsapatát 2017-ben kérték fel az akkor másfél éves Rabeya és Rukaya szétválasztására. A teljes egészében magyar tervezésű és kivitelezésű műtétsorozat első fázisát a közös agyi fő szállítóérszakasz szétválasztása jelentette Hudák István vezetésével, 2018-ban Dakkában. A második - plasztikai sebészeti - fázis, a speciális magyar tervezésű szövettágító implantátumrendszer beültetése és fél évig tartó fokozatos tágítása Budapesten zajlott Pataki Gergely vezetésével. A 2019 augusztus eleji végső szétválasztás a műtétsorozat harmadik fázisa volt, Csókay András vezetésével.

Az ikrek szétválasztásuk után másfél éven át éltek szüleikkel és nővérükkel a Dakkai Központi Katonai Kórház számukra elkülönített részlegén, 2021 márciusában pedig hazatérhettek szülővárosukba, Pabnába.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!