Nagyon egyszerű hozzájutni

2022.08.06. 04:05

Elképesztő felfedezés: meglehet a rákellenes csodaszer

Egy több mint 20 éven át tartó, világszerte csaknem 1000 résztvevőt érintő vizsgálat fontos eredményre jutott: azok az emberek, akik olyan betegségben szenvednek, amely miatt nagyobb az esélyük bizonyos rákos megbetegedések kialakulására, több mint 60 százalékkal csökkenthetik egyes rákos megbetegedések kockázatát, ha egyszerűen több rezisztens keményítőt tesznek az étrendjükbe .

Az eredmények annyira meggyőzőek voltak, amikor a gyomor és bélrendszert érintő ráktípusok kockázatának csökkentéséről volt szó, hogy a kutatók most meg akarják ismételni őket. Így akarnak biztosak lenni abban, hogy nem hagytak figyelmen kívül semmilyen fontos tényezőt.

Azt találtuk, hogy a rezisztens keményítő több mint 60 százalékkal csökkenti a rákos megbetegedések egy sorát. A hatás a bélrendszer felső részén volt a legszembetűnőbb- mondja John Mathers, az angliai Newcastle Egyetem vezető kutatója és táplálkozástudományi szakértője. A felső tápcsatornát érintő rákos megbetegedések közé tartoznak a nyelőcső-, a gyomor- és a hasnyálmirigyrák.

"Az eredmények izgalmasak, de a felső tápcsatornában mutatkozó védőhatás nagysága váratlan volt, ezért további kutatásokra van szükség az eredmények megismétléséhez" - teszi hozzá az egyik kutató, Tim Bishop, a Leedsi Egyetem genetikai epidemiológusa.

Mi az a rezisztens keményítő?
A rezisztens keményítő olyan keményítőtípus, amely áthalad a vékonybélen, majd a vastagbélben erjed, ahol táplálja a hasznos bélbaktériumokat. Számos élelmiszerben megtalálható, többek között az enyhén zöld banánban, a zabban, a főtt és lehűtött tésztában és rizsben, a borsóban, a babban. 

 

Half-ripe,Bananas,,Yellow,And,Some,Green,,Sold,In,Traditional,Markets
A félig érett banán nagyon jót tehet a bélrendszernek
Forrás: Shutterstock

Így zajlott a vizsgálat

A kettős vak vizsgálatot 1999 és 2005 között végezték 918, Lynch-szindrómában szenvedő személy bevonásával. 

A Lynch-szindróma az egyik leggyakoribb genetikai hajlam a rák kialakulására, becslések szerint 300 emberből egy hordozza a hozzá kapcsolódó gént. Azoknál, akik a Lynch-szindróma génjeit örökölték, jelentősen megnő a vastagbélrák, valamint a gyomor-, endometrium-, petefészek-, hasnyálmirigy-, prosztata-, húgyúti-, vese-, epeúti-, vékonybél- és agydaganat kialakulásának kockázata.

Hogy kiderítsék, hogyan tudnák csökkenteni ezt a kockázatot, a résztvevőket véletlenszerűen két csoportba sorolták.

463-an két éven keresztül napi 30 grammnyi rezisztens keményítőport kaptak, ami nagyjából egy nem teljesen érett banán napi fogyasztásának felel meg. A másik 455 Lynch-szindrómás önkéntes napi szinten placebót szedett, amely úgy nézett ki, mint a keményítőpor, de nem tartalmazott hatóanyagokat.

A két csoportot 10 évvel később ismét vizsgálni kezdték. Ennek a nyomon követésnek az eredményeit a kutatók most publikálták.

A követési időszakban a rezisztens keményítőt fogyasztó 463 ember közül mindössze 5-nél fordult elő tápcsatornát érintő rákos megbetegedés. Ezzel szemben a placebót fogyasztó 455 önkéntes közül 21-en lettek rákosak.

Fontos hozzátenni, hogy a vizsgálatot olyan embereken végezték, akik genetikailag hajlamosak a rák kialakulására, így a tanulmány megállapításai nem feltétlenül vonatkoznak a szélesebb tömegekre. Éppen ezért további kutatásokra van szükség - írja a Science Alert magazin nyomán az Origo.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában