2024.10.23. 06:30
Nézzen körül otthon: ha ilyen konzervet talál, azonnal dobja ki
Sokan nyúlnak szükség esetén egy-egy konzervért, ha nincs idő főzni, vagy éppen nincsenek nyitva a boltok. Mutatjuk, mikor rejthetnek veszélyt a fémdobozos élelmiszerek.
Alaposan nézzük meg a konzervet, mielőtt bármit is teszünk vele
Forrás: Shutterstock
Élelmiszert kidobni pazarlás, de bizonyos helyzetekben az egészségünk megőrzése érdekében szükséges lehet rá. Egy szakértő felhívta rá a figyelmet, hogy semmiképpen ne fogyasszunk olyan konzervet, ami be van horpadva.
Dr. Raj a TikTokon osztott meg egy videót, amelyben bemutatja, mire figyeljünk, ha horpadt konzervvel van dolgunk. Az első dolog, amit ellenőrizni kell, az illesztések.
Ha a horpadás a konzervek illesztését érinti, az azt jelentheti, hogy a tartalma megsérült, megromlott – figyelmeztet cikkében a Life.hu.
„Ha horpadt konzervet találsz, nézd meg alaposan” – mondja dr. Raj. „A legjobb eltávolítani a címkét, hogy látható legyen, érinti-e a horpadás a fémdoboz illesztését. Ha az oldalsó hegesztés is meg van nyomva, dobd ki, mert valószínűleg veszélyes.”
Ha a horpadás nem érinti az illesztéseket, az élelmiszer nagy eséllyel biztonságos. Fontos, hogy ha a konzerv erősen összenyomódott vagy felpuffadt, robbanásra kész, netán a horpadás vége kis hegyes csúcsban végződik, azt is ki kell dobni, mert nagy eséllyel levegő került bele. Nem minden horpadt konzerv veszélyes, de ha kétségeink vannak, még mindig jobb a biztoság kedvéért kidobni.
Bulvár-celeb
- Őrület: egymillió dollárt fizetett valaki egy humanoid robot festményéért
- Ilyen még nem volt: Tóth Gabi az édesapjával lép a táncparkettre (videó)
- Magyar világkerülő hajósnak drukkolhatunk: Weöres Szabolcs egyedül vág neki a földgolyónak
- Ez a rák egyik jele, amire kevesen figyelnek
- Megható dolgot árult el volt felesége Forgács Gáborról