a magyar gazdaság gerince

2017.07.26. 14:50

A bruttó hazai termék felét a kkv-k adják

A hazai kkv-k nagy része több mint 20 éves múltra tekint vissza, miközben az 5 év alatti cégek aránya elenyésző – derül ki a K&H: üzletet ide! program felméréséből.

Magyarországon több mint 535 000 bejegyzett társas vállalkozás működik írja a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, március 31-i felmérése. „A kis és középvállalkozások (kkv) piaci jelentőségéhez kétség sem férhet, a bruttó hazai termék felét ők állítják elő, valamint a foglalkoztatottak több mint kétharmadának biztosítanak munkahelyet – mondta el Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője a Világgazdaságnak. Hozzátette: mindezek alapján elmondható, hogy a kkv-k adják a magyar gazdaság gerincét, de azt kevesen tuják, hogy átlagosan mióta működnek ezek a vállalkozások. Erre a kérdésre kereste a választ a K&H: üzletet ide! vállalkozásösztönző program keretében.

Tinédzserek és nagykorúak

A K&H 500 hazai kkv megkérdezésén alapuló felmérése szerint a cégek zöme már túl van a korai gyermekkoron. „A vállalkozások legnagyobb része, 41 százaléka a húszas éveit tapossa. Közel ugyanilyen arányban (39 százalék) vannak azok, amelyek több mint tíz éve működnek. Minden hetedik vállalkozás már elérte az iskolás, azaz a 6 éves kort, míg ennél fiatalabb cégekkel csak elvétve találkozhatunk (5 százalék). A hazai kkv szektor tehát nagyrészt stabil, viszonylag komoly múlttal rendelkező cégekből áll” – részletezte az eredményeket Kovács Viktor Zoltán

Elöregszik a kkv szektor?

A különböző ágazatoknál nincs lényeges különbség a működési időt illetően. A szolgáltató és ipari szektorban szinte ugyanolyan arányban találkozhatunk 20 évesnél idősebb vállalkozásokkal, mint a nagy hagyományokkal bíró mezőgazdaságban, miközben a kereskedelemben inkább a 10-20 éves átlagéletkor jellemző (45 százalék). Ami a friss cégeket illeti, alig találunk maximum 5 éve működő vállalkozásokat: a kereskedelemben a cégek 7 százaléka, a szolgáltató szektor 6 százaléka, az ipar, építőipar 2 százaléka, míg a mezőgazdaság mindössze 1 százaléka van ebben a korban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!