Fejlesztéspolitika

2017.08.17. 07:11

Csepreghy: a költségvetés saját erőből előlegez

Az uniós források felhasználásában biztosított keretösszeg túllépésére azért van szükség, mert a magyar kormány gyorsabban dolgozik, mint amilyen ütemben a támogatásokat Brüsszelből folyósítják – mondta a csütörtöki Magyar Hírlapban Csepreghy Nándor. A költségvetés saját erőből képes megelőlegezni a támogatásokat.

A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára hozzátette: ez egyben kritika az unió felé, ugyanakkor pozitívum, mert egyik tagállam sem mutat olyan dinamikus fejlődést, mint Magyarország. Csepreghy Nándor kiemelte, a keretösszeg-túllépés a magyar állam előfinanszírozását jelenti annak érdekében, hogy az adott beruházás megvalósulhasson. Az összegek az uniós források folyósításával kerülnek vissza a költségvetésbe.

Ehhez a „megelőlegezéshez” az ország nem vesz fel működési hitelt, ez az egyik legjelentősebb különbség a 2010 előtti fejlesztéspolitikával szemben. Most a költségvetés tudja finanszírozni ezeket a beruházásokat.

A hétszázmilliárd forintos forrásfelhasználási túllépés számos területre vonatkozik, gyakorlatilag az összes fejlesztésre, akár kapacitásbővítő beruházásokról, humánerőforrásokról vagy éppen az egészségügyről és az oktatásról legyen szó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!