Többet vásárolunk

2017.08.03. 10:46

Négy éve emelkedik a kiskereskedelmi forgalom

Négy éve folyamatosan emelkedik a kiskereskedelmi forgalom, ezen belül a júniusi bővülés elsősorban a minimálbér és a szakmunkás garantált bérminimum év eleji emelésének köszönhető – mondta Marczinkó Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kiemelt vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira reagálva.

A KSH legfrissebb közlése szerint júniusban a kiskereskedelmi üzletek forgalma 5,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a naptárhatástól megtisztítva 6,0 százalékkal nőtt. Hozzátette: a nem élelmiszer jellegű, tehát a tartós fogyasztási cikkek forgalma jelentősen nőtt júniusban is.

Marczinkó Zoltán szerint nagyon jók az esélyek arra, hogy a fogyasztással együtt a kiskereskedelmi forgalom is növekvő tendenciát mutasson az év hátralévő részében, a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedése 2018-ban is folytatódik majd.

A KSH júniusi kiskereskedelmi forgalomról kiadott első becslését kommentálva időközben több szakértő is megszólalt. Megállapították, hogy a kiskereskedelmi forgalom júniusi növekedése várható volt a bérek áprilisi jelentős megugrását és erőteljes májusi növekedését követően. A reálbérek növekedése és a 11 éves csúcsra ugró fogyasztói bizalom a következő hónapokban folyamatosan magas szinten tarthatja a kiskereskedelmi forgalom növekedési ütemét szerintük.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője az MTI-nek megküldött kommentárjában arra hívta fel a figyelmet, hogy a kiskereskedelmi adatok mintha elkezdték volna tükrözni az erős bérdinamikát és az emelkedő fogyasztói bizalmat.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője kiemelte: a második negyedévben mind éves, mind negyedéves összehasonlításban gyorsult a kiskereskedelmi forgalom növekedési üteme, így erőteljesebben járulhatott hozzá a GDP növekedéséhez.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője is úgy ítélte meg, hogy az első fél éves kiskereskedelmi adatok megerősítik a bank várakozását, hogy a belső kereslet erősödése idén is fontos eleme lesz a GDP növekedésének, amelynek ütemét 3,7 százalékra prognosztizálják az év egészét tekintve.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!