A többiek is követhetik

2017.08.26. 08:37

Varga Mihály: az S&P hitelminősítő döntése a magyar gazdaságpolitika elismerése

A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő intézet döntése is mutatja, hogy a magyar gazdaságpolitika jó válaszokat adott a kihívásokra, ami segíti a pénzügyi stabilitást és Magyarország gazdasági növekedését – jelentette ki Varga Mihály az MTI-nek azután, hogy a nemzetközi hitelminősítő stabilról pozitívra javította a befektetésre ajánlott magyar államadós-besorolásra adott kilátását.

A nemzetgazdasági miniszter emlékeztetett rá: tavaly mindhárom piacvezető nemzetközi hitelminősítő intézet befektetésre ajánlott kategóriába sorolta a magyar állampapírokat, stabil kilátással. A Standard & Poor's mostani döntése az újabb felminősítés előszobáját jelenti – tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy a nemzetközi gyakorlatban nem szokás közvetlenül az országgyűlési választások előtt a hitelminősítési besorolás javítása. De várakozása szerint a másik két hitelminősítő is hamarosan követheti a Standard & Poor's-t és pozitív kilátással látják el a besorolásukat – húzta alá a miniszter. Hozzáfűzte: a piaci befektetők jóval a hitelminősítők előtt járnak, jól mutatja ezt az is, hogy a kötvényhozamaink egy ideje hasonlóak több magasabb besorolású ország hozamszintjéhez.

A S&P a hitelminősítés mellé kiadott közleményében külön is elismerte, hogy a kormány innovatív gazdaságpolitikai lépései jelentősen hozzájárultak a külső sérülékenység csökkentéséhez és a makrogazdasági stabilitáshoz

- emelte ki Varga Mihály.

Az elemzés Magyarország fő erősségeként említette a gazdasági kilátások stabilitását, illetve a külső sérülékenység csökkentését. A pozitív kilátásban tükröződik a hitelminősítő azon véleménye, hogy a bankszektor nem teljesítő hitelei nagy valószínűséggel tovább csökkennek a jövőben, illetve hosszú távon is fenntartható módon fog bővülni a banki hitelezés – fejtette ki a nemzetgazdasági miniszter.

A Standard & Poor's elemzésében az is szerepel, hogy a következő felminősítést a pénzügyi szektor folyamatainak további és tartós javulása eredményezné a pozitív gazdasági folyamatok fennmaradásával párhuzamosan. A magyar kormány konvergenciaprogramban is rögzített várakozása, hogy a versenyképesség erősítésén, a jövedelmek növekedésén és az adók csökkentésén alapuló új növekedési modell tartósan felzárkózó gazdasághoz vezet, így minden adott a további felminősítésekhez – mondta Varga Mihály.

(Borítókép: MTI / Koszticsák Szilárd)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!