Nyugdíj

2017.09.06. 15:36

Még mindig keveset takarítunk meg időskorunkra

Magyarország a 30. helyen végzett a Natixis Global Management 43 országot rangsoroló listáján, amely azt vizsgálta, hol a legjobb nyugdíjasnak lenni. Hazánk 2015-ben a 39. volt közel száz ország közül. A legfrissebb lista élén Norvégia végzett, Svájcot és Izlandot megelőzve.

A Központi Statisztikai Hivatal adataira hivatkozva azt írja elemzésében a nyugdijbiztositas.com oldala, hogy egy magyar ember átlagosan 7–13 évet tölt el nyugdíjasként – ismerteti a vg.hu cikke. A születéskor várható élettartam a nőknél és a férfiaknál is valószínűleg 80 év fölé emelkedik 2050-re, így ez a demográfiai folyamat hazánkban is gondot okozhat. Eközben az öregségi nyugdíjakra már így is majdnem kétszer annyit költ az ország, mint az egész egészségügyre, a 2018-as költségvetés szerint 2900 milliárd forintot.

Az aktív népesség körülbelül 30 százaléka takarít meg nyugdíjcéllal, és ebben a magyar állam is szerepet vállal: évente akár 100-150 ezer forintos szja-jóváírást is lehetővé tesznek a megtakarítóknak – olvasható az elemzésben. Az önkéntes nyugdíjpénztáraknak már több mint 1,1 millió tagjuk van, ők nyugdíjcélú megtakarításként havi átlagban 3000 forintot fizetnek be, ami aligha oldja meg az időskori elszegényedést.

Gyarapodnak ugyan a megtakarítások, de kérdés, hogy eleget tesznek-e félre az emberek. „A szűkös időkeret miatt kiemelten fontos, hogy megfelelő megtakarítási formát válasszanak, és jól fektessék be a pénzüket” – emelte ki Sebestyén András, a portál szakértője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!