Bizonyíték

2017.10.11. 14:16

Orbán Viktor: Magyarország jövőjét az ország minden pontján írják

A nyíregyházi beruházás is világos bizonyítéka annak, hogy Magyarország kezdi összeszedni magát – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Révész-Nyírlog Kft. új logisztikai központjának átadásán.

A miniszterelnök nagy magyar sikertörténetnek nevezte a beruházást, és kiemelte: az ország lassan a saját lábán áll, minden héten egy-egy új beruházás-fejlesztés újabb visszajelzés arról, hogy a munkának van értelme.

Amíg Magyarországon ilyen vállalkozók vannak, nincs miért aggódni – mondta, a Révész-Nyírlog Kft. tulajdonosaira utalva. Orbán Viktor gratulált a beruházáshoz, amelyet mintegy 9 milliárd forintból 10 hónap alatt valósított meg a magyar tulajdonú családi vállalkozás.

A miniszterelnök beszédében emlékeztetetett, a rendszerváltás első időszaka, a piacgazdaságra történő átmenet nagyon nehéz időszak volt Magyarország történetében, sokan egy „fabatkát sem” adtak volna ezért az országért. A 2008-2009-es válság lényegében földre vitte a magyar nemzetgazdaságot, kevesen gondolták, hogy ebből lesz valami. A mai esemény is annak a bizonyítéka – folytatta Orbán Viktor -, hogy Magyarország feltápászkodott, lassan saját lábára áll.

„Szeretném, hogy Magyarország minden nagyvárosa olyan jó állapotban lenne és olyan szép fejlődési perspektívák előtt állna, mint amilyenek előtt Nyíregyháza áll” – jelentette ki a kormányfő.

A társaság tulajdonosára, Révész Bálintra utalva miniszterelnök azt mondta, a mai magyar tőketulajdonosok, vállalkozók, a sikeres üzletemberek között nagy számban vannak ott azok, akik a 80-as években legalulról kezdték a pályát. Ha ezek az emberek nem lennének, a magyar nemzetgazdaság kizárólag külföldi tulajdonú cégekből állna – rögzítette. Mint mondta, ők jelentik azt a csoportot, akik ma is „törik az utat és hátukon viszik az országot”, szavai szerint amíg ilyen emberek vannak, addig a magyar gazdaságnak nincs miért aggódnia.

Orbán Viktor kifejtette, a magyar gazdaság tekintélyes részét ma külföldi vállalkozások adják, akikre szüksége van az országnak, de – mint fogalmazott – a „szívünkhöz legközelebb” mégis a magyar vállalkozások állnak. A Révész cégcsoport és a francia gumiabroncsgyártó óriáscég, a Michelin üzleti kapcsolatára utalva a miniszterelnök megnyugtató érzésnek nevezte, hogy Nyíregyházán a magyar tulajdonú vállalkozások és a külföldi nagy cégek képesek együttműködni. Aláhúzta, a magyar kézben lévő cégek és a külföldi beruházások nem ellenfelei egymásnak, mivel ugyanannak a magyar nemzetgazdaságnak a részei, a közöttük lévő együttműködés a fejlődés kulcsa.

Az exportmutatókra kitérve azt mondta, logisztika nélkül nincs exportteljesítmény, idén pedig várhatóan „rekordgyanús” magasságba emelkedik a magyar export teljesítménye. Orbán Viktor hozzátette, ennek nagy részét ugyan szintén a külföldi cégek adják, de egyre növekvő arányban a hazai cégek is közreműködnek az export előállításában és – logisztikai partnerként – annak lebonyolításában.

A családi vállalkozásoknak az emberek is fontosak, és sokat törődnek közvetlen környezetükkel, a velük egy településen élőkkel – utalt a miniszterelnök a cégcsoport nyíregyházi köz- és sportéleti szerepvállalására. Ma már a magyar állam nem lenne képes kiszolgálni tízmillió magyar ember kulturális-, szabadidős-, egészségügyi- vagy sportszükségleteit, ha nem lennének azok a családi kézben lévő vállalkozások, akik jelentős részt vállalnak át ezekből a feladatokból – jelentette ki.

Ha a kormányon múlik, hosszú ideig fenn fognak maradni fognak azok a gazdasági keretek, amelyekben vállalkozásokat lehet indítani, fejleszteni és beruházni – rögzítette a kormányfő arra kérve a magyarokat, hogy jövőre „higgadtan, nyugodtan” értékeljék az ország helyzetét és ha eljön a pillanat, hozzanak egy ésszerű, bölcs döntést arról, hogyan folytassuk az életünket.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Révész Bálint, a Révész Cégcsoport tulajdonosa átadja a Révész-Nyírlog Kft. új logisztikai központját Nyíregyházán 2017. október 11-én.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!