szerszámgépgyártás

2017.11.02. 14:35

Szijjártó: versenyképes középvállalatokra van szükség

A külföldön is versenyképes középvállalatok jelentőségéről a külgazdasági és külügyminiszter a szerszámgyártó Spinto Hungária Kft. beruházását bejelentő sajtótájékoztatón beszélt.

Mint ismertette: az 5,9 milliárd forintos miskolci befektetéssel 140 munkahely jön létre az új szerszámgyártó üzemben. A projekthez a kormány 2,4 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást biztosított.

A miniszter a kivételesen magas – csaknem 41 százalékos – támogatási intenzitást azzal indokolta, hogy

az új üzem fontos piaci rést tölt be, magas hozzáadott értéket teremt és jelentősen növeli a magyar gazdaság versenyképességét.

Emellett a csaknem 100 autóipari szakmunkás mellett 35 mérnöknek is állást biztosít és részt vesz a duális szakképzésben is – tette hozzá.

Szijjártó Péter szerint az újraiparosítási politika sikerét mutatja, hogy a „viharos globális körülmények között” is egyre több középvállalat erősödik meg, képes önálló beruházásokra és nemzetközi sikerekre. A Spinto autóiparhoz kapcsolódó befektetése a tizenkettedik magyar beruházás a beruházásösztönzési rendszer keretében létrejött idei 69 beruházás sorában – közölte.

Hozzátette, hogy

az autóipar termelése rekordot döntött idén az első nyolc hónap adatai szerint, termelési értéke – a tavalyi rekordot túllépve – meghaladta az 5320 milliárd forintot,

az ágazatban foglalkoztatottak száma 10,7 százalékos emelkedéssel az első fél évben 160 ezer fölé nőtt.

A miniszter kiemelte, hogy az új üzem termékei iránt már most jelentős kereslet mutatkozik, hiszen a szerszámgyártás az autóipar versenyképességét is meghatározza.

A 3 hektáros terület lehetőséget nyújt az 5 ezer négyzetméteres – a német szerszámgyártás innovációs szintjén álló – gyártócsarnok bővítésére vagy új épület emelésére.

Miskolc visszatért abba a pozícióba, hogy a magyar ipar fellegvára legyen, a borsodi megyeszékhely munkanélkülisége 5,5 százalékra esett vissza – hangsúlyozta.

Pócs János ügyvezető ismertette, hogy az első munkaszerződéseket már meg is kötötték, külföldön is elismert és sikeres szakemberek tértek vissza Magyarországra a beruházásnak köszönhetően. Az ügyvezető kiemelte a miskolci önkormányzat támogatását és azt, hogy a kormány kezdettől fogva a beruházás mellé állt és kiemelt projektté nyilvánította azt.

Csöbör Katalin, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz) üdvözölte, hogy a Borsod megyébe érkező beruházások sorában magyar érdekeltségű cég is megjelent. A Spinto szerszámgépgyártó üzeme új technológiát honosít meg a megyeszékhelyen, a versenyképes középvállalkozás újító szerepet tölthet be a város iparában – tette hozzá.

Csöbör Katalin kiemelte:

Miskolc mindent megtesz azért, hogy visszaszerezze régi hírnevét, a város vezetése pedig minél több munkahely megteremtését szeretné támogatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!