Multilaterális kereskedési platform

2018.01.03. 09:36

A Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. lett a Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap kezelője

Az alapkezelő feladata a hazai kis- és középvállalkozások támogatása, megerősítése és a tőzsdei megjelenésüket elősegítő tőkebefektetések megvalósítása lesz.

A Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap alapkezelőjének kiválasztására kiírt pályázat nyertese a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. lett – közölte Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára szerdán.

Hozzátette: az alapkezelő feladata a hazai kis- és középvállalkozások támogatása, megerősítése, és a tőzsdei megjelenésüket elősegítő tőkebefektetések megvalósítása lesz.

A tájékoztatás szerint a 13 milliárd forintos támogatásból az alapkezelőnek törekednie kell, hogy évente 4-8 – a pályázati kiírás feltételeinek megfelelő – mikro-, kis- és középvállalkozás bevezetésére kerüljön sor a hazai multilaterális kereskedési platform (Multilateral Trading Facility) piacon, illetve az arra alkalmasak – magasabb kereskedési kategóriában – nyilvános tranzakciót is megvalósítsanak a tőzsdén.

A tőkealapnál a felhasználhatósági kör széles lesz, azaz a kiválasztott kkv-k bármilyen szektorból és az ország egész területéről élhetnek a finanszírozási lehetőséggel.

Az alap létrehozásához kapcsolódó tőkeprogram célja kettős: egyrészt támogatja a hazai vállalkozások fejlesztését, versenyképességük és hatékonyságuk javítását, hozzájárulhat új piacok eléréséhez, meglévő termékpaletta bővítéséhez, illetve olyan üzletfejlesztési megoldások megvalósításához, amelyek elősegítik a meglévő működés javítását és új ügyfelek megszerzését. Másrészt ettől elválaszthatatlan célja, hogy növelje a hazai tőkepiacon, elsősorban a Budapesti Értéktőzsdén megjelenő hazai kis- és középvállalatok számát, ezzel hozzájárulva a finanszírozási eszközök diverzifikációjához, hatékony forrás-bevonási lehetőséget biztosítva a magas növekedési potenciállal rendelkező, nemzetközi piacra lépésre érett és további növekedésre képes vállalkozások számára – ismertette Rákossy Balázs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!