Életpályaprogramok

2018.01.19. 12:18

Varga Mihály: tavaly egy havi keresettel több maradt az embereknél

A keresetek 59 hónapja, gyakorlatilag öt éve folyamatosan nőnek.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataira reagálva megjegyezte:

a kiugró 2017-es kereseti adatok mögött a minimálbér és a garantált bérminimum 15, illetve 25 százalékos emelése, a versenyszférában a foglalkoztatottak létszámának 85 ezres bővülése és a kormányzati életpályaprogramok állnak.

A minisztérium nem tapasztalta, hogy a vállalkozásoknak gondot jelentett volna a magasabb bérek kigazdálkodása – jegyezte meg a tárcavezető. A tavalyi adócsökkentések – a társasági adó, illetve a szociális hozzájárulási adó mérséklése – megteremtették a feltételeket mind a beruházásokra, mind a bérek fejlesztésére – tette hozzá.

Idén a keresetek várhatóan tovább nőnek Varga Mihály szerint.

Ehhez jó alapot teremt a minimálbér 8 százalékos, a garantált bérminimum további 12 százalékos emelése év elejétől, illetve a szociális hozzájárulási adó további csökkentése – magyarázta a miniszter.

A KSH pénteki közlése szerint tavaly novemberben a bruttó átlagkereset 13,0 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A múlt év első tizenegy hónapjában a bruttó és a nettó keresetek azonos mértékben, 12,8 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!