béremelés

2018.02.28. 16:23

A bérmegállapodásnak köszönhető a növekedés negyede

A magyar gazdaság tavaly a szezonalitás és a munkanaptárhatásokat figyelembe véve 12 éve nem látott gyorsasággal, 4,2 százalékkal bővült.

Rákossy Balázs, az NGM államtitkára a Világgazdaság konferenciáján

Forrás: vg.hu

Fotós: Kallus György

A magyar gazdaság jó irányba halad, de ahhoz, hogy megőrizzük eredményeinket, érdemes áttekinteni, milyen kihívások és feladatok állnak előttünk – jelentette ki Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára a Világgazdaság Gazdasági Kilátások 2018 című konferenciáján.

A legfrissebb adatok tükrében minden eddiginél jobban látszik, hogy eredményes volt a kormány béremelési programja. A magyar gazdaság tavaly a szezonalitás és a munkanaptárhatásokat figyelembe véve 12 éve nem látott gyorsasággal, 4,2 százalékkal bővült – fogalmazott az államtitkár.

A folyamatokat áttekintve a növekedés széles bázison nyugszik: az egyes részfolyamatok is kedvezőek, hiszen nem eladósodás révén növekszik a gazdaság. Alacsony az államháztartási hiány csökken az államadósság, ami jelenleg a GDP körülbelül 72-73 százalékát teszi ki – olvasható a vg.hu cikkében.

A magyar gazdaság növekedése erőteljes és fenntartható.

A tavalyi növekedés negyede, mintegy 1 százalékpontos növekedés a bérmegállapodásnak köszönhető – hangsúlyozta Rákossy Balázs. Elmondta, hogy mindössze 15 hónap telt el a megállapodás óta, de már most 25 százalékkal magasabb a minimálbér és 40 százalékkal a garantált bérminimum.

A megállapodás hatásai a vártaknak megfelelően alakultak. Kiemelte, hogy csökkent a munkanélküliség, a közmunkaprogramból is tízezrek léptek ki, és helyezkedtek el az elsődleges munkaerőpiacon.

Az államtitkár több munkaerőpiaci adat közül kiemelte, hogy a versenyszférában 570 ezer fős létszámbővülés volt az elmúlt tíz évben.

Az idei évre a tavalyihoz képest is magas növekedést várunk – mondta az államtitkár. Hozzátette: a tavalyi növekedésben kiemelkedő szerepe volt a kormányzat gazdasági bővülést serkentő intézkedéseknek:

 • az adócsökkentésnek
 • a munkavállalás támogatásának
 • és az iparfejlesztésnek
 • 2010 óta az adópolitika fókuszában a fogyasztást terhelő adók növelése, illetve a munkát terhelő adók csökkentése áll

  – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy jelenleg Magyarországon a maga 9 százalékával a legalacsonyabb a társasági adó az Európai Unióban, míg a 15 százalékos szja ezüstérmes az EU tagországaiban.

  A kata és a kiva szerepét is hangsúlyozta: minden negyedik, mintegy negyedmillió vállalkozó él ma ezekkel. Tavaly még tovább könnyítettük a kkv-k helyzetét: már havi 1 milliós bevételnél is lehet ezt az adónemet használni – tette hozzá.

  A több mint négy éve indított munkahelyvédelmi akciótervről elmondta: a kormány célja, hogy mindenki aki tud, és akar, az dolgozzon. Cél a teljes foglalkoztatás elérése – tette hozzá. 2013-tól 2017 decemberéig a versenyszférában 610 milliárd forintnyi kedvezményt vettek igénybe a munkaadók.

  Az iparfejlesztéssel kapcsolatban elmondta, hogy

  a kormány célja a gazdasági termelékenység javítása,

  a megfelelő szaktudással rendelkező munkások arányának emelése, valamint a kkv-k szerepének erősítése.

  Az erőforrásokat az innovatív ágazatokba kell irányítani, amihez meg kell teremteni a megfelelő intézményi hátteret – fogalmazott az államtitkár.

  Borítókép: Rákossy Balázs, az NGM államtitkára a Világgazdaság konferenciáján

  vilaggazdasag.hu / Kallus György

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!