Razziázott a Nébih

2018.02.14. 10:01

Nagy baj lehet az online tűzifahirdetésekkel

A Nébih folyamatosan vizsgálja a tűzifareklámokat; az első ellenőrzés során a hirdetések 70 százalékát problémásnak találták és töröltették.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közleménye szerint folyamatosan ellenőrzik az online tűzifahirdetéseket is, mivel itt a legnehezebb azonosítani a hirdető személyét és a hirdetés valóságtartalmát, a vásárlók jogos panaszának érvényesítése pedig akadályokba ütközhet.

Az első célirányos vizsgálat során a Nébih szakemberei a Jófogáson megjelenő tűzifahirdetéseket ellenőrizték a portál üzemeltetőivel együttműködve. A próbavásárlások során a hatóság elsősorban a hirdetők azonosíthatóságát és a hirdetések valóságtartalmát vizsgálta. Azokban az esetekben, amikor a hatóság felszólítása ellenére a hirdető nem szüntette meg a jogszabálysértést, vagy a jogsértés súlya azt indokolta, a Nébih kezdeményezte a kifogásolt hirdetés törlését, amelyről az oldal üzemeltetői intézkedtek.

A mostani ellenőrzés eredményeként 54 tűzifahirdetést kellett haladéktalanul eltávolítani az oldalról, amely a vizsgált reklámok mintegy 70%-át jelentette.

A magas arány arra enged következtetni, hogy jelenleg az internetes hirdetések jelentős részében a megvételre kínált tűzifa vélhetően illegális eredetű vagy a hirdetők jogszerűtlen módszerekkel, a vásárlók megkárosításával igyekeznek azt értékesíteni.

A visszaélések elkerülése érdekében a Nébih a jövőben is rendszeresen ellenőrzi az elektronikus és nyomtatott formában megjelenő hirdetéseket – írták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!