dömping

2018.03.28. 06:20

Ismét az olcsó import nyomja le a tojásárakat

A tavalyi rovarölőszeres botrány után újra tömegével érkezik a külföldi tojás a boltokba, ami a trenddel ellentétben lefelé nyomja az árakat húsvét előtt.

Debrecen, 2017. január 7. Nagy Sándorné halápi őstermelő tálcás tojást rak az asztalára. Változatlan, a 2016. év végi áron kínálják a tojást a debreceni piacon.

Forrás: MTVA/Bizományosi

Fotó: Oláh Tibor

Csák Gyula, a Csabatáj Zrt. vezérigazgatója a Magyar Időknek azt mondta: a magyar termelők abban érdekeltek, hogy hosszú távon kiszámítható, biztonságos termelési feltételeket biztosító árak legyenek a piacon. Az áruházláncok húsvét előtti akcióival sem az a baj, hogy két hétre visszaesnek az árak, a valódi problémát az jelenti, hogy ez az év egészében hatással lehet az árak alakulására – tette hozzá.

Nyilvánvaló, hogy minden áruházlánc a tojással igyekszik ebben az időszakban becsalogatni a vevőket, a túlzottan alacsony árakkal ugyanakkor a magyar tojástermelés jövőjét, így a hazai piac hosszú távú ellátását veszélyeztetik – emelte ki.

A húsvétnak kiemelt szerepe van a termelésben, az ünnep után ugyanis jellemzően esik a kereslet, így az árak is, ezért nagyon fontos a termelőknek, hogy ezt az időszakot jól zárják. A szakember szerint akkor lehet kiegyensúlyozottabb a tojásár az országban, ha a hazai termelés szinkronban lesz a belső fogyasztással – írta a Magyar Idők.

Borítókép: Őstermelő tálcás tojást rak az asztalára

Forrás: MTVA/Bizományosi/Oláh Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!