Gyászhír

2018.03.27. 17:13

Meghalt Demján Sándor

Életének 75. évében elhunyt Demján Sándor üzletember - közölte a Gránit Pólus kedden.

Forrás: MTI Fotó

Demján Sándor a Gránit Pólus Csoport alapító elnöke, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége ügyvezető elnöke, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke volt.

Demján Sándor 1943. május 14-én született Börvelyen. Szakmai karrierjét 1965-ben, a Fejér Megyei ÁFÉSZ-nél kezdte. Pályája során számos cég létrehozásánál bábáskodott: 1973-ban ő indította a Skála áruházláncot, 1986-ban megalapította a Magyar Hitelbankot. Nevéhez fűződik a Gránit Pólus Csoport, a Gránit Bank, a TriGránit Csoport megalapítása.

Nagyvállalkozóként feladatának tekintette a kultúra támogatását, 2003-ban létrehozta a Prima Primissima Díjat.

Budapest városfejlesztésében betöltött kiemelkedő munkásságáért 2003 óta Budapest Díszpolgára.

A hazai kultúráért, valamint a rászorulók felkarolásának érdekében végzett munkájának eredményeként az Emberi Méltóságért kitüntetésben részesült. 2013-ban megkapta a Magyar Érdemrend nagykeresztjét.

A minisztérium és a főváros is részvétét nyilvánította

Demján Sándor halálával a magyar gazdasági és üzleti élet meghatározó alakját vesztettük el – írta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-hez kedden eljuttatott részvétnyilvánításában. A tárca közleménye szerint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének, Magyarország egyik legnagyobb munkáltatói szervezetének ügyvezető elnöke évtizedek óta képviselte a magyar vállalkozások érdekeit, amivel érdemben hozzájárult gyarapodásukhoz és fejlődésükhöz.

A minisztérium ezúton fejezi ki részvétét és osztozik a család gyászában – olvasható a minisztérium közleményében.

A fővárosi önkormányzat azt jelezte: Demján Sándort – Budapest díszpolgáraként – Budapest saját halottjának tekinti.

Demján Sándort március 26-án, hétfőn érte a halál, temetésével kapcsolatban később intézkednek.

Borítókép: Életének 75. évében elhunyt Demján Sándor üzletember, a TriGranit Zrt. alapító elnöke. A felvétel Budapesten készült a TriGranit székházában 2015. augusztus 10-én.

MTI Fotó: Illyés Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!