Nincs kár

2018.03.09. 09:12

Nem ártott meg a vetésnek a fagy

Károk nélkül teleltek át a vetések, a gabonaárak pedig közelítenek a termelők által elvárt szinthez.

Ebes, 2017. március 17. Szártépõ hengerezés a Tarczali Farm Kft. szováti útfélen lévõ õszibúza táblájában. A tavaszra fordult idõjárásban megkezdõdtek a mezõgazdaság alapvetõ munkálatai Ebesen. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Jó állapotban vannak az őszi gabonavetések, a hó alatt nem ártott a nagy hideg sem, a kártevőket viszont jelentősen meggyérítette, így most bizakodva várjuk a tavaszt – mondta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke a Világgazdaságnak. Most még telített a talaj, sok helyen középmély lazítókkal vezették a talajba a csapadékot, és a földek nagy részén már korábban befejezték az első fejtrágyázást. Már azon a sor, hogy a böjti szelek annyira kiszárítsák a talajt, hogy a munkagépekkel rá tudjanak menni, de most nincsenek késésben a gabonatermelők. Lassan az árak is közelítenek az 50 ezer forint körüli szinthez, amely már megfelelőnek mondható – tette hozzá az elnök.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) friss gabonapiaci jelentése arról számol be, hogy átlagosan 50 ezer forint körüli áfa és szállítási költség nélküli termelői áron forgott egy tonna étkezési búza február végén. A takarmánybúza ára ugyanekkor 47-48 ezer forint volt. Ezek az árak 8-13 százalékos növekedést jelentenek az egy évvel korábbiakhoz képest. A nemzetközi piacon is erősödött a búza: a chicagói árutőzsdén a fronthavi jegyzése a tonnánként 165–178 dolláros tartományban hullámzott február második felében, majd március első napjaiban 180 dollár fölé emelkedett.

A kukoricaárak is emelkedtek belföldön és a világpiacon egyaránt. Az AKI jelentése szerint a párizsi árutőzsdén a termény legközelebbi határidőre szóló jegyzése a tonnánkénti 153 euróról 156 euróig araszolt. A Budapesti Értéktőzsde áruszekciójában a termény márciusi jegyzése 47,2 ezer forint/tonna áron tart, míg a májusi szállítású takarmánykukoricával 48 ezer forintos áron kereskedhettek. A fizikai piacon az AKI adatai szerint átlagosan 44,5 ezer forint volt egy tonna kukorica ára február második hetében, 8 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit.

Örülünk annak, hogy ennyit fejlődött Magyarországon a kukorica ipari feldolgozása, ez biztonságot ad a termelőknek – mondta Vancsura József. Szerinte a tengeri kikötők távolsága miatt a hazai feldolgozók nem is gondolkodnak importban, és sok esetben hajlandók magasabb árat adni a kukoricáért, illetve akár a készleteiket is készek növelni. Mindezt annak köszönhetően is, hogy a kukoricából készülő etanol és izocukor jól értékesíthető a világpiacon. Ugyanezek sajnos nem mondhatók el a malomiparról, ahol a lisztpiac meglehetősen korlátos – tette hozzá a GOSZ-elnök.

A napraforgópiacon ezekkel ellentétes folyamatok zajlanak – derül ki az AKI jelentéséből. A fizikai piacon átlagosan 92 ezer forintért cserélt gazdát a napraforgómag tonnája február második felében, ami az egy évvel korábbinál 13 százalékkal alacsonyabb árszint.

Borítóképünk illusztráció

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!