Construma

2018.04.07. 18:00

Építőipari szakkiállításra várja az érdeklődőket a Hungexpo

Idén április 11-15. között rendezik meg a 37. Construma építőipari szakkiállítást a budapesti Hungexpo vásárközpontban. A rendezvényhelyszín 44 ezer négyzetméterén csaknem 600 kiállító várja majd az érdeklődőket - mondta Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Budapest, 2016. április 6. Érdeklõdõk a 35. Construma építõipari és otthonteremtési szakkiállításon a Hungexpo vásárközpontban a megnyitó napján, 2016. április 6-án. MTI Fotó: Kovács Tamás

A vezérigazgató hozzátette, hogy 18 országból 85 külföldi kiállító is bemutatkozik a rendezvényen, amelynek az első három napja elsősorban a szakma képviselőinek, a hétvége pedig a nagyközönségnek szól.

Központban a munkaerőhiány

Ganczer Gábor kiemelte, hogy a Construma kiállításon megpróbálnak választ adni az építőipar legfontosabb problémájának, a munkaerőhiánynak a megoldására. Ezt szolgálja a Szakmák éjszakája című kezdeményezés, amelyet április 13-án tartanak. Ezen az eseményen azt mutatják be a fiataloknak, hogyan változtak az építőipari szakmák, és ezek milyen életpályát tudnak adni.

A helyszínen kiadott közlemény szerint ebben segít a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum által rendezett háromnapos szakmai programsorozat, a Szakmalandia is, ahol a szakképző intézmény 11 iskolájának több mint 200 szakmája mutatkozik be.

Koji László, az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke elmondta, hogy az építőipar tavalyi teljesítménye 2500 milliárd forint volt, idén pedig az ágazat 12-15 százalékos bővülésére számítanak.

Kiemelte, hogy a munkaerőhiány kezelése érdekében tavaly átlagosan 13 százalékos béremelés volt az építőiparban, idén pedig az ágazat szereplői további 9 százalékos béremelést terveznek. Ugyanakkor megjegyezte, hogy valamennyi építőipari alapszakma hiányszakma ma Magyarországon.

Koji László szerint az építőipar csak akkor tud megfelelni a most meglévő fizetőképes keresletnek, ha fenn tudja tartani az ágazat jelenlegi bővülési ütemét és dinamikáját egészen 2022-ig. Hangsúlyozta, hogy az építőipar számára fontos a partner kormány, hiszen az ágazat tavaly kapott megrendeléseinek a 65 százalékát az állam adta.

És központban a kertépítés is

Daróczi László, az Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a kiállításon az AMC a Construma Kerttel képviselteti magát. Hozzáfűzte, hogy az AMC nagy hangsúlyt helyez a kertészetre, amely a magyar agrárium leginkább munkaerő-igényes területe, több 10 ezer embernek biztosítja a megélhetését.

Szilvási Krisztina, a Hungexpo Zrt. kiállításigazgatója ismertette, hogy a Construma ad otthont a fiatal magyar kertészek szakmai versenyének, amely egyben a Euroskills – a két évente megrendezett, az idén szeptemberben Budapesten tartandó szakmai verseny – előválogatója is.

A Construma a kelet-közép-európai régió legjelentősebb építőipari és otthontertemtési szakkiállítása. A kiállításon az építőipar mellett a lakberendezés és a design, valamint a kerttervezés és kertépítés témája is megjelenik. Az építkezéshez szükséges anyagok, gépek, eszközök mellett gyakorlati bemutatókkal, ingyenes tanácsadással, finanszírozási megoldásokkal várják a látogatókat szombaton és vasárnap a Hungexpo vásárközpontban.

Érdeklődők a 35. Construma építőipari és otthonteremtési szakkiállításon a Hungexpo vásárközpontban 2016. április 6-án.

MTI Fotó: Kovács Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!