Magyar kivitel

2018.04.05. 13:21

Szijjártó Péter: tovább kell javítani a kkv-k exportját

2014 óta a magyar export számos rekordot ért el.

Tovább kell javítani, meg kell erősíteni a kis- és középvállalkozások (kkv-k) közvetlen és közvetett exportját ahhoz, hogy a magyar kivitel kiemelkedő teljesítményét, dinamikáját fenn lehessen tartani – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy csütörtöki rendezvényen Budapesten.

Az eseményen Dancsó József, az EXIM (a Magyar Export-Import Bank Zrt. és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt.) operációs vezérigazgató-helyettese írt alá szándéknyilatkozatot 13 magyarországi pénzintézet vezető munkatársaival. Ennek értelmében az EXIM 13 hitelintézeti partnerével összesen 84 millió euró (26 milliárd forint) és 77 milliárd forint folyósítására kötött keretmegállapodást.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: az elmúlt években a magyar export teljesítménye évről-évre rekordokat döntött, nagymértékben hozzájárult a magyar gazdaság növekvő GDP-jéhez.

Ma már az export értéke eléri a magyar GDP 90 százalékát, az itthoni egy főre eső befektetés pedig 8600 eurót tesz ki.

Az EXIM refinanszírozásában 2014 és 2017 között összesen 1114 milliárd forint hitelt kaptak – részben euróban, részben forintban – jelenlegi és leendő magyar exportőr vállalkozások – tette hozzá a miniszter.

Kiemelte: 2014 óta a magyar export számos rekordot ért el, tavaly 100 milliárd euró fölé emelkedett az értéke. Tavaly 96 nagy, külföldi beruházást indítottak el az országban, ezek együttes értéke mintegy 3,5 milliárd eurót tesz ki.

Szijjártó Péter jelezte:

napjainkban az EXIM ügyfélkörének 83 százalékát adják a kis- és közepes vállalkozások, amelyeknek döntő többsége saját bankján keresztül kapott refinanszírozási hitelt. Hozzátette: 2017-ben 458 új, egyedi refinanszírozási szerződést kötött az EXIM.

A miniszter rámutatott: ésszerűsítették a hitelfelvételt, az adminisztráció egyszerűbb lett, ennek részeként az igénybe vehető hitel minimumát 10 millió forintra csökkentették. (Egy kkv-ügyfél a refinanszírozási hitelkeretből legfeljebb 3,3 millió euró, vagy 1 milliárd forint összegű kölcsönben részesülhet.)

Dancsó József, az EXIM operációs vezérigazgató-helyettese elmondta: az új kerettermék bevezetésével az eddigi egyedi jóváhagyásokkal és szerződéses rendszerrel működő hitelezési folyamat jelentősen felgyorsul, a kedvezményezett ügyfél az igényelt forráshoz hamarabb, kevesebb adminisztrációval juthat hozzá.

Ismertette: tavaly

az új szerződések révén összesen 260 milliárd forint refinanszírozási kölcsönt folyósítottak, 2017-ben 3 százalékkal nőtt a kihelyezett refinanszírozási hitelek állománya, és elérte az 581 milliárd forintot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!