hiánypótló lehetőség

2018.05.04. 17:37

70 milliárdos hitelprogram indul a kkv-k számára

A Magyar Fejlesztési Bank kifejezetten olyan kis-és középvállalkozásoknak szánja a programot, amelyek méretükből, vagy életkorukból eredően a kereskedelmi bankoktól nem juthatnak hitelhez.

A bank közleménye szerint az „MFB pénzügyi vállalkozás refinanszírozási konstrukció II.” elnevezésű programjának keretében 1 millió forinttól akár 100 millió forintig igényelhető hitel.

Az MFB kísérleti jelleggel 2017-ben hirdette meg a konstrukciót olyan mikro-, kis- és középvállalkozások támogatására, melyek a piaci körülmények között valamely oknál fogva (például magasabb kockázat, alacsonyabb igényelt hitelösszeg) nem, vagy csak kedvezőtlen feltételekkel juthatnak forráshoz. A 2018. március 30-án lezárult kezdeményezést nagyon kedvezően fogadták. A program értékelését követően az MFB a kísérleti programra épülő, új, saját forrású hiteltermék elindításáról döntött.

A program elsődleges célja, hogy a kkv-szektorba tartozó, (de nem agrár-) vállalkozások versenyképességének fenntartását és folyamatosan fejlődésüket kedvezményes kamatozású forrás biztosításával ösztönözze.

A futamidő beruházási hitel (és beruházáshoz kapcsolódó forgóeszköz-hitel) esetén akár 10 év is lehet, önálló forgóeszközhitel esetén 6 év a maximum. A teljes finanszírozás beruházási hitelnél nem haladhatja meg a nettó bekerülési érték 90 százalékát általános csekély összegű (de minimis), illetve 75 százalékát regionális beruházási támogatás esetén.

Önálló forgóeszköz-hitel kizárólag általános csekély összegű (de minimis) támogatási kategóriában igényelhető, az elvárt saját erő a finanszírozott számlák nettó összegének minimum 10 százaléka.

A hitel felhasználható a hatályos európai uniós és magyar környezetvédelmi jogszabályoknak megfelelő, Magyarország területén megvalósuló ingatlan beruházáshoz, -vásárláshoz, új vagy használt tárgyi eszköz beszerzéshez, a beruházáshoz kapcsolódó, vagy önálló forgóeszköz finanszírozáshoz, illetve immateriális javak beszerzésére.

A hitelkérelmet kizárólag a programban résztvevő pénzügyi vállalkozásokhoz lehet benyújtani, a refinanszírozási kölcsönszerződés és a hitelszerződés megkötésére 2019. február 28-ig van lehetőség. A részletekről az MFB honlapja nyújt tájékoztatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!