adózás

2018.05.30. 07:40

Döccenők lehetnek az online számlaadási rendszerben

Bár a cégek online számlaadási kötelezettsége júliustól életbe lép, ám a NAV várhatóan még a jövő héten is finomít a számlaadatokat feldolgozó programjának technikai paraméterein.

Bár az online számlaadásra vonatkozó jogszabályi környezet véglegessé vált a Nemzetgazdasági Minisztérium rendeletének uniós elfogadása nyomán a minap, de a Magyar Közlönyben való kihirdetése még várat magára. Szintén bizonytalanságot okoz, hogy még a jövő héten is várható finomítás a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) számlaadatokat feldolgozó programjában – tudta meg a Világgazdaság.

Az RSM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. adóügyi szakértője, Hegedüs Sándor a lapnak elmondta:

a NAV honlapján sem működik még valamennyi funkció, amely az online számlaadás júliusi indulásához elengedhetetlen, illetve a cégek szoftverfejlesztőinek is nélkülözhetetlen információkat tartalmaz a technikai paraméterekről, például a figyelmeztető üzenetekkel vagy a visszacsatolási folyamattal kapcsolatban.

Az RSM is fejlesztett olyan szoftvert, amely segíti a számlázóprogramok NAV-hoz való bekötését; egyrészt a Magyarországon működő külföldi cégek nem magyar fejlesztésű szoftvereit segítendő, másrészt azon külföldi vállalatoknak, amelyeknek nincs itt leányvállalatuk, csupán adószámmal rendelkeznek. Hegedüs bízik abban, hogy a NAV ad türelmi időt, egy-két hónapot, tehát júliustól még nem szankcionál egy esetleges hibát.

Az online számlaadat-szolgáltatási kötelezettségre vonatkozó jogszabály több pontjával kapcsolatban még bizonytalanok az adóalanyok – jelezte a Deloitte Magyarország. A jogszabály szerint a belföldi adóalanynak a százezer forint áfaértéket meghaladó, a számlázóprogram alkalmazásával kiállított számlák adatait azonnal, automatikusan be kell küldenie a NAV-nak, de az adatszolgáltatás nem tartalmazhatja a belföldi magánszemély vagy a külföldi adóalany számára kiállított számlák adatait. Ha ez mégis előfordul, az adatszolgáltatásra kötelezett figyelmeztetést kap az adóhatóságtól.

Ahogy azt a NAV főosztályvezetője, Czöndör Szabolcs elmondta:

a számlakiállítás fogalma azt az állapotot jelöli, ami után már semmilyen változtatásra nincs lehetőség a számla adattartalmában,

a jogszabály tehát ettől a ponttól teszi kötelezővé a számlaadatok megküldését a NAV számára.

A szabályozás szerint a küldés megkezdésére vonatkozik az azonnaliság. A rendelkezés előírja a folyamatosságot is, vagyis az adatszolgáltató rendszer nem gyűjtögetheti a számlaadatokat.

Ugyanakkor lehetőség van arra, hogy az adóalany számlázórendszere a NAV-nak legfeljebb száz számla adatait egybecsomagolva küldje el.

Tancsa Zoltán, a Deloitte Magyarország áfacsoportjának vezetője megjegyezte: az elmúlt hónapok tapasztalatai szerint bizonytalanság tapasztalható azzal kapcsolatban, hogy az online pénztárgépet használó adóalanyok esetében miként is működik majd az új szabályozás. Az online kasszarendszereknél nem lesz változás, viszont az online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség az azokat használó vállalkozásokra is vonatkozhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!