kényelem

2018.05.03. 07:22

Egyre több helyen fizethetünk kártyával

A kereskedőknél-szolgáltatóknál tavaly már csaknem 140 ezer terminál üzemelt.

Eddig nem látott mértékben, közel negyedével bővült a magyarországi bankkártya-elfogadó hálózat 2017-ben. – olvasható a vg.hu cikkében.

A Magyar Nemzeti Bank adataira hivatkozva a gazdasági napilap azt írja, hogy 136 419 kártyaelfogadó (POS) készülék üzemelt 2017 év végén a kereskedőknél-szolgáltatóknál, ez 24 százalékos bővülést jelent.

Ennél is jelentősebb, 24,7 százalékos volt a bővülés az elfogadóhelyek tekintetében: az elmúlt év során 21 114 helyre került először kártyaelfogadó terminál.

A bővülés egyértelműen a Nemzetgazdasági Minisztérium által támogatott POS-telepítési programnak tudható be, a készüléktelepítések POS-készülékenkénti 80 ezer forintos támogatása, valamint az elfogadóhálózatot üzemeltető szolgáltatók maximálisan 1 százalékos elfogadói jutaléka szemmel láthatóan megmozgatta a piacot – ismerteti a lap.

Arról egyelőre nem áll rendelkezésre pontos adat, hogy a bővülésből mekkora rész volt az originális, illetve mennyi a kifejezetten a programnak köszönhető, az azonban tény, hogy az elfogadói hálózat bővülési üteme három-négyszerese volt a korábbi években megszokott 6-8 százalékosnak – ami egyébként nemzetközi összehasonlításban magasnak számított. Ráadásul a hálózat bővülése most már valóban országosnak mondható, az eddigi Budapest-központúság már a múlté.

Mint ismert, az NGM első pályázatán 30 200 terminál kihelyezésére szerződtek a szolgáltatók. Az eredeti vállalások szerint az új terminálokat tavaly év végéig kellett volna üzembe helyezniük, ám az indulás adminisztrációjának megcsúszása után sejthető volt, hogy az eredeti ütemterv nem tartható – a szakemberek szerint az MNB adatai azt mutatják, hogy a támogatott terminálok 50-66 százalékát sikerült kihelyezniük a szolgáltatóknak, akik között hatalmas lehet az eltérés a tervteljesítésben.

A minisztérium már ősszel lépett, és – egy újabb, ezúttal 31 ezer terminál telepítésére szóló pályázati kör kiírásával párhuzamosan – a teljesítési határidőt 2019. első negyedévének végéig kitolta. Eddig az időpontig azonban már nem 30, hanem több mint 60 ezer POS-készüléket kell kihelyezni úgy, hogy a támogatási szerződés feltételeiben szerepel: csak olyan helyre telepíthető támogatott POS-készülék, ahol az azt megelőző hónapokban nem volt lehetőség kártyás fizetésre.

A program célja a hatalmasra duzzadó készpénzállomány visszaszorítása, az elektronikus fizetés támogatása volt. A forgalomban lévő készpénz állománya 2012 óta megkétszereződött, 2017-ben pedig már meghaladta az 5000 milliárd forintot, ami a GDP több mint 14 százaléka. Összehasonlításképpen: az EU átlaga 8 százalék körül mozog. Egy adott gazdaság magas készpénzaránya a fizetési infrastruktúra reálgazdasághoz képesti elmaradottságát is jelzi, továbbá számos hátrányos következménnyel jár – ismertette a lap megkeresésére a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!