bankkártya

2018.05.08. 12:13

Nyugdíjazhatják a CVC-kódot

Nem kötelező a bankkártyákon lévő úgynevezett CVC-kód használata az online fizetéseknél – derült ki annak kapcsán, hogy egyre több webáruház eltekint a biztonsági elem használatától.

Forrás: Shutterstock.com

Fotó: GingerKitten

Sutba lehet dobni az online bankkártyás fizetésekről szerzett eddigi ismereteket. Korábban azt tanulhatta meg mindenki, hogy internetes fizetéskor a kötelező bankkártyaadatok (bankkártya száma, lejárati idő, kártyatulajdonos neve) mellett a tranzakció ellenőrzéséhez a kártyát azonosító szám, az úgynevezett CVC-kód megadására is szükség van – olvasható a Világgazdaság honlapján.

Ez a kód a MasterCard és a Visa kártyák esetében háromjegyű, és jellemzően a plasztik hátoldalán, az aláírópanel mellett van, míg az Amex kártyákon a kártya előlapján látjuk a négyjegyű azonosítót.

Akik azonban az elmúlt hónapokban bizonyos online áruházakban – például a Booking.com oldalon – vettek igénybe szolgáltatást (foglaltak szállást), azzal szembesülhettek, hogy a fizetési tranzakció anélkül lezajlott, hogy megadták volna a CVC-kódot. A szállásfoglaló oldal álláspontja szerint, miután az ügyfél létrehozza a foglalást, s beleegyezik abba, hogy a szállás díjával a szolgáltató megterhelje a számláját (bankkártyáját), az ellenérték levonható, s ezen megerősítés alapján jön létre a terhelés. Ők tehát a megrendeléssel bizonyítani tudják, hogy az ügyfél megbízást adott a terhelésre – írta a lap.

A Világgazdaság megkeresésére a Magyar Nemzeti Bank jelezte:

a CVC-kódok alkalmazása, azok elkérése nem kötelező az online kereskedők számára, mindössze egy újabb biztonsági elemet jelent.

A vonatkozó jogszabályok nem fogalmaznak meg követelményeket, azaz nincs meghatározva, hogy mely esetekben kell alkalmazni a kódot,

ezt a jegybank szerint a kártyatársasági előírások, valamint a kereskedők és a kártyaelfogadási szolgáltatást nyújtó pénzforgalmi szolgáltatók közötti szerződések szabályozzák.

A fentiek nyomán megkeresék a MasterCardot is, ahol arról tájékoztatták a Világgazdaságot, hogy a kártyacég előírása alapján bármely kereskedő kérheti, de nem kötelező kérnie a CVC-kódot a kártyabirtokostól a fizetések azonosítására. A MasterCard egyedül az online szerencsejáték (non face-to-face gambling) esetén írja elő a biztonsági elem kötelező használatát. Fontos hangsúlyozni, hogy pusztán a CVC-kód a kártya eltulajdonítása esetén semmilyen védelmet nem jelent, vagyis egy meglehetősen elmaradott biztonsági elem megkerüléséről van szó az említett példákban.

Borítókép: Illusztráció

GingerKitten / Shutterstock.com

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!