Van kitől kérdezni

2018.05.30. 16:12

Óriási segítséget kapnak a munkát vállaló diákok

A JOGpontok és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) jóvoltából a tanulók ingyenes jogi segítséget és széles körű tájékoztatást kapnak, így felkészülten léphetnek a munkaerőpiacra.

A diákmunkavállalók tájékoztatása, illetve a diákok munkajogi problémáinak megoldása érdekében kötött együttműködési megállapodást a JOGpontok jogsegélyhálózat és a (HÖOK). A szervezetek információs kampányt indítanak a diákoknak, amelyben bemutatják a munkavállalás lépéseit, az egyes foglalkoztatási formákhoz tartozó szerződéseket, illetve azt, hogy a diákok milyen bérezésre számíthatnak. A HÖOK az együttműködés keretében a munkaerőpiaci problémával küzdő diákokat a JOGpontokhoz irányítja, ahol a felnőtt munkavállalókhoz hasonlóan ingyenes jogi segítséget kaphatnak.

Az információs kampányt elsősorban az indokolja, hogy a diákokat érintő munkaügyi problémák sokszor tudatlanságból fakadnak, és jellemzően a kisebb cégeknél fordulnak elő. Sokszor előfordul például, hogy a diákok bejelentése nem megfelelő, akár meg sem történik, illetve a törvényes munkaidőt sem mindig tartják be. A problémák elkerülése érdekében érdemes ügyfélkapu segítségével ellenőrizni, hogy a munkaadó teljesítette-e bejelentési kötelezettségét.

Magyarországon már a 16. életév betöltése után lehet diákmunkát vállalni. Hazánkban évente 200 ezer fiatal, köztük 100 ezer felsőoktatásban résztvevő hallgató dolgozik diákként. A diákok többsége a nyári időszakban tesz szert az első munkaerőpiaci tapasztalatokra, ezért szükség van megfelelő felkészítésükre – mondta Gulyás Tibor, a HÖOK elnöke.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján évente összesen mintegy 20 milliárd forintot keresnek a diákmunkavállalók.

A JOGpontok jogsegély hálózatot konzorciumi formában működteti a MOSZ, az ÁFEOSZ-Coop Szövetség, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Magyar Iparszövetség, az Ipartestületek Országos Szövetsége és a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége. A JOGpontok 2016-ban kezdték meg működésüket. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében európai uniós forrásból finanszírozott projekt 2019 nyarán zárul le.

Borítókép: illusztráció.

Forrás: Flickr.com / kris krüg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!