tudatosabbak a vásárlók

2018.08.02. 13:03

Egyre kevesebb a fogyasztóvédelmet érintő jogsértés

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára szerint az eredmény a következetes ellenőrzéseknek is köszönhető.

Keszthelyi Nikoletta, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán közölte, hogy az éves ellenőrzési terv alapján dolgozó fogyasztóvédelem kiemelten ellenőrzi a fogyasztók körében népszerű termékeket, szolgáltatásokat és szolgáltatókat, így nyáron többek között a fesztiválokat, kalandparkokat, strandokat, szálláshelyeket. Ennek során – tette hozzá – kiszűrik a fogyasztók megtévesztését és a biztonságra veszélyes eszközöket, valamint ellenőrzik a vásárlók tájékoztatását, mivel azok elengedhetetlenek a tudatos fogyasztói döntéshez.

Üdvözölte, hogy a fesztiválokon megjelenő vállalkozások működésében egyre kevesebb a hiányosság és egyre jobban ismerik a fogyasztóvédelmi szabályokat, a kalandparkokban pedig két év alatt 54 százalékról 20 százalékra csökkent a szabálytalanságok aránya. Utóbbiaknak nem csupán a biztonsági követelményeknek kell megfelelniük, hanem a kezelő személyzet felkészítéséről is gondoskodniuk kell – tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy a fogyasztóvédelem a kisvállalkozásokat az első szabálytalanságnál csupán figyelmezteti, és csak akkor bírságol, ha az eset kiskorúakat vagy fiatalkorúakat érint.

A helyettes államtitkár közölte, hogy a gyermekek és a családok védelme érdekében a termékeket laboratóriumban is megvizsgálják és ha indokolt, kivonják azokat a forgalomból. A kifogás az ellenőrzött termékekkel szemben is egyre kevesebb, de nemrég egy gyermekjátékban ártalmas, kioldódó lágyítószert mutattak ki, ezért le kellett venni a boltok polcairól – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!