Kelendő a pipihús

2018.10.02. 06:15

Dübörög a baromfiexport

Jelentősen nőtt az export és a vágások száma a baromfiágazatban, és a termelői ár is emelkedett.

Magyarországon több mint 128 millió baromfit vágtak le az év első felében, ez 13 százalékkal több, mint a tavalyi év azonos időszakában – írta kedden a Magyar Hírlap az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) vágási statisztikájára hivatkozva. A baromfihúsexport 21 százalékkal, 104 ezer tonnára nőtt.

Az AKI tanulmánya szerint a csirkehús kivitele 4 százalékkal, 53 ezer tonnára, a pulykahúsé csaknem 6 százalékkal, 19 ezer tonnára nőtt január és június között a tavalyi első félévhez viszonyítva.

A baromfihús legnagyobb célpiaca Románia 19 ezer tonnával, de Ausztria (11 ezer tonna), Szlovákia (9 ezer), Franciaország (7 ezer) és Ukrajna (5 ezer tonna) is jelentős mennyiségben importált hazánkból.

A vágócsirke termelői ára a vizsgált időszakban 2,7 százalékkal volt magasabb a tavalyinál, kilogrammonként 254 forintra rúgott. A friss egész csirke feldolgozói értékesítési ára 7,4 százalékkal emelkedett a tavalyi és az idei első félév között, és idén 490 forint volt kilónként.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!