Haladék

2018.11.10. 09:23

Módosul a fúrt kutak bejelentése

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kezdeményezte az illegális kutak bejelentési határidejének a meghosszabbítását 2020-ig.

A tulajdonosok még két évet kapnának arra, hogy illegális kútjaik helyzetét bírság nélkül rendezzék. Sok tulajdonos azonban nincsen tisztában azzal, mivel is jár a jogszabály módosítása – hangzott el a TV2 Tények Extra című műsorában.

A sikeres termesztéshez nagy mértékben hozzájárul egy fúrt kút a termőterületen – ugyanakkor egy fontos határidő közeleg a kúttulajdonosok számára, hiszen az illegális kutak bejelentési határideje jelenleg 2018. december 31. Ezt azonban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara indítványa nyomán előreláthatólag 2020. december 31-re módosítják.

Sokan úgy tudják, fizetnie kell annak, akinek kútja van,

pedig a tulajdonosoknak nem kell plusz költséggel számolniuk: aki a megadott határidőig bejelenti fúrt vagy ásott kútját, mentesül a vízgazdálkodási bírság alól.

A határidő meghosszabbítására vonatkozó javaslatot a Fidesz-KDNP és a kormány is támogatja.

A Tények Extra megszólaltatta a témában Font Sándort, a Parlament Mezőgazdasági Bizottságának elnökét, aki elmondta, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának a türelmi idő meghosszabbítására vonatkozó indítványa a házi vízigényt kielégítő és mezőgazdasági célokat szolgáló lakossági fúrt kutakra egyaránt vonatkozik. A fúrt kutak helyzetének rendezésére azért is szükség van, mert az Európai Unió ehhez a feltételhez köti különböző vízgazdálkodási elképzelések, programok támogatását. Mint mondta, már a parlament előtt van a módosításra vonatkozó indítvány, így akinek bejelentetlen kútja van, egyelőre várjon, hiszen a jövő év első félévének jogalkotási időszakában rendelkeznek majd a bejelentés eljárási rendjéről. Akkor derül ki tehát, hogy mit kell tenni konkrétan. Font Sándor hozzátette:

az eljárási rend megalkotásakor arra törekednek, hogy az eljárás egyszerű és költségmentes legyen.

A teljes beszélgetés:

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!