Hiteles kérdések

2018.12.15. 11:33

Erre figyeljen, ha személyi kölcsönt vesz fel

A személyi hitelek népszerűsége egyre nő, ám az igényléskor érdemes néhány kulcsfontosságú dolgot szem előtt tartani.

Hatalmas növekedést produkált idén a lakossági hitelpiac, amin belül is a lakáshiteleké és a személyi kölcsönöké a főszerep – mutat rá cikkében az Origo. Mint írják, a személyi kölcsönök 50 százalékos növekedést értek el, ami 383 milliárd forint új kihelyezésnek felel meg.

A portál ismerteti, hogy a BankRáció.hu az idén több ezer személyi kölcsönt felvevő ügyfélnek segített a hitelfelvételben. E tapasztalat alapján állt össze az öt legfontosabb szempont listája, amelyet figyelembe kell venniük az érintetteknek, hogy elkerüljék a későbbi problémákat.

1. Mekkora összegre van szükség?

Sokszor előfordul, hogy a hitelfelvevők nem számolnak a járulékos költségekkel, ezáltal alulbecsülik a hitelösszeget – figyelmeztet a cikk. Erre azt a példát hozzák, amikor a lakásvásárlás utáni felújításra nem mindig marad elég pénz, a felújítási költségek a munka közben megemelkednek, vagy épp valaki nem számol az illetékekkel.

2. Mennyi fér bele?

A kölcsönigénylés előtt érdemes mérlegre tenni a havi bevételeket és kiadásokat, sőt, váratlan költségekkel is számolni kell,

és ezektől függően kell meghatározni a hitel és a havi törlesztés összegét. Nagyon fontos úgy készülni, hogy extra kiadás esetén se jelentsen gondot a hitel visszafizetése.

3. Egy ajánlat nem elég!

A tapasztalatok szerint viszonylag sokan már az első ajánlatra vagy a saját bankjuk által kínált konstrukcióra ugranak, pedig a legtöbb esetben vannak kedvezőbb ajánlatok. Különösen, hogy a személyi kölcsönök iránti kereslet miatt a bankok közötti verseny fokozódik, így napról napra jöhetnek ki kedvezőbb konstrukciók – hangsúlyozza az írás.

4. Kulcsfontosságú feltételek

Az említett legjobb ajánlatok, azaz legalacsonyabb törlesztőrészletet biztosító személyi kölcsönök felvételét a bankok különböző feltételekhez köthetik. Sokan nem nézik meg, hogy milyen esetben érhető el a legkedvezőbb kamat.

A legalacsonyabb kamatot például nagyobb összegű rendszeres jövedelem esetén adják csak meg.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, ha a hitelfelvétel után nem teljesül a jövedelem-jóváírásra vonatkozó feltétel, akkor hiába fix törlesztésű az adott személyi kölcsön, ebben az esetben mégis megemelkedhet a törlesztőrészlet.

5. Hitelt csak szükség esetén vegyünk fel, feleslegesen nem szabad eladósodni!

Noha a személyi kölcsönök kamata és törlesztőrészlete a korábbi évekhez jelentősen csökkent, csábító ajánlatok vannak a piacon, de csak meghatározott cél elérése érdekében érdemes eladósodni. Ilyen például a lakásfelújítást, ami értékteremtő beruházás, vagy épp egy autóvásárlás is szintlépést jelenthet, korszerűbb, takarékosabb modell esetén.

Ha százezreket vagy milliókat költünk el karácsonyi ajándékra vagy utazásra személyi kölcsönből, az könnyen rosszul sülhet el, mert egyrészt az élvezeti érték, amit teremtünk, hamar elmúlik, a törlesztőrészleteket pedig évek múlva is fizethetjük.

Másrészt pedig ha már eleve kölcsönből finanszírozzuk ezeket a kiadásokat, akkor lehet, hogy nem is feltétlenül férnek bele a családi büdzsébe.

Ebben az esetben érdemes tehát előre gondolkodni, takarékoskodni, és csak a következő karácsonyra lepjük meg a szeretteinket vagy magunkat egy nagyobb kiadással járó ajándékkal.

A teljes cikk az Origo oldalán olvasható.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!