Fejlődési lehetőség

2018.12.29. 17:35

Kedvezően alakult idén a vállalkozói környezet a munkaadók szerint

A Magyar Iparszövetség elnöke úgy látja, 2018-ban a gazdaság számos területén kiugró eredmények születtek, a gazdasági bővülés fejlődési lehetőséget teremtett a kis- és középvállalkozásoknak is.

Budapest, 2018. november 16. Szakember dolgozik a Modern gyárak éjszakája programsorozat megnyitójának helyszínén, a Knorr-Bremse Vasúti Jármû Rendszerek Hungária Kft. gyárában 2018. november 16-án. A rendezvényen az érdeklõdõk megismerkedhetnek a modern gyárak mûködésével, a programhoz 36 cég csatlakozott. MTI/Illyés Tibor

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Illyés Tibor

Vadász György, a Magyar Iparszövetség (Okisz) ügyvezető elnöke az MTI-nek elmondta, pozitív eredmények tartják munkaadói érdekképviseletként, hogy Magyarországon 2018-ban több mint 10 százalékkal emelkedtek a bérek, keresetek. Megjegyezte, a bérhelyzet értékelésekor ugyanakkor látni kell, hogy a pénzügyi válságot követően a kkv-knál alacsony szintről indult a bérfejlesztés.

A szövetség elnöke szerint a bérfejlesztéssel nem szabad megállni, mert a magyar bérek még így is nagyon alacsonyak az unióban.

Vadász György kedvező folyamatnak tartja, hogy 2017-2018-ban jelentősen csökkentek a bérterhek, ami egyértelműen segítette a kis- és középvállalkozói szektorban a versenyképesség megőrzését.

Az elnök abban bízik, hogy 2019-ben a magyar gazdaság fejlődése, növekedése a tervezett 4 százalék körül alakul, és akkor további két részletben csökkenhetnek az adóterhek.

A szövetség év végi elnökségi ülésén jó eredménynek értékelték azt is, hogy a foglalkoztatottság folyamatosan bővül. Magyarországon 4 millió 450 ezer ember dolgozik, ami nagyon kedvező arány a lakosság számához viszonyítva, ugyanakkor 200 ezer ember még mindig közmunkában dolgozik, vagy munkanélküli – tette hozzá.

Az iparszövetség elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy miközben a Magyarországon működő külföldi tulajdonú multinacionális cégek exportteljesítménye, fejlett műszaki technológiája, versenyképessége példaértékű, ezt a hazai kkv-szektor nem tudja megfelelően követni.

A magyar kkv-szektor az uniós versenytársakhoz képest még mindig csak 44 százalékos teljesítményt tud felmutatni hatékonyságban, versenyképességben, ezért van mit behozni

- fogalmazott Vadász György, aki szerint a hazai kkv-k helyzetén javíthat, hogy a legújabb növekedési hitelprogram jelentős keretet tartalmaz a szektor számára, a kkv-k 2,5 százalékos kamat mellett akár 1 milliárd forintot is igényelhetnek fejlesztésre.

Az érdekképviselet elnöke hangsúlyozta, hogy a kkv-szektor hátrányát egyik pillanatról a másikra nem lehet ledolgozni. A felzárkózás hosszú folyamat, megfelelő stratégiára, tervre, szolgáltatásra van szükség, de a folyamat már elindult, a kkv-k tudnak tervezni, fejleszteni.

Borítókép: Szakember dolgozik a Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft. gyárában 2018. november 16-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!