elemzés

2019.01.21. 10:07

Alulbecsülték a gazdasági növekedést

Még a legpon­tosabb prognózis is 0,6 százalékponttal becsülhette alá a 2018-as GDP-bővülést.

A 2017. őszi, 3,4 százalékos piaci konszenzushoz képest 1,2 százalékponttal lehetett magasabb a gazdasági növekedés 2018-ban – derítette ki a Pénzügyminisztérium (PM) összefoglalójából a Világgazdaság.

A legpontosabb elemzői csapat a Kopint-Tárkié volt, akik

kereken négyszázalékos bővülésre számítottak, de még itt is jelentős, 0,6 százalékpontos lehetett az eltérés.

Az Erste Bank és a Goldman Sachs (GS) adta a legpesszimistább prognózist, ők mindössze 3,4 százalékos GDP-emelkedést vártak. A 2017. tavaszi számok arról tanúskodnak, hogy

a GS ekkor még csupán 2,7 százalékos bővülést jelzett, ami majdnem 2 százalékpontos alul­becslése lehet a 2018-as növekedésnek.

A Világgazdaság összesítései szerint a tavaly februári, 3,7 százalékos konszenzus, a gazdaság jó teljesítményének köszönhetően májusra 0,3 százalékponttal 4 százalékra emelkedett, majd augusztusra elérte a 4,2 százalékot, ami már csupán 0,1 százalékpontos eltérés a PM előzetes, 4,3 százalékos várakozásához képest. Tavaly ősszel már az is világossá vált, hogy a 2017-es növekedést túlszárnyalhatja a 2018-as, az elemzők ekkor már 4,4 százalékos bővülést jeleztek, azonban már többen hangsúlyozták, hogy a növekedés elérte a csúcsát, és folyamatosan lecseng majd a következő negyedévek során. Ugyan a negyedik negyedéves adatra csaknem egy hónap múlva derül fény, a lap által kérdezett elemzők a PM 4,6 százalékos bővülést jelző, decemberben készített előrejelzésénél is gyorsabb GDP-emelkedést várnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!