Fehérje Terv

2019.01.29. 12:35

AM: ösztönözni kell a GMO-mentes fehérjenövény termesztését!

Fontos cél az Európai Unió szójaimport-függőségének csökkentése, ehhez pedig szükség van a GMO-mentes fehérjetermesztés ösztönzésére

Magyarország továbbra is elkötelezett a géntechnológiai módosításoktól (GMO) mentes élelmiszerek, illetve takarmányozás iránt, utóbbinál fontos cél az Európai Unió szójaimport-függőségének csökkentése, illetve kiváltása, ehhez pedig szükség van a GMO-mentes fehérjetermesztés megfelelő ösztönzésére – mondta Nagy István agrárminiszter Brüsszelben a Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülésén.

A tárca közleménye szerint a tanács hétfői ülésén az uniós szakminiszterek az Európai Bizottság által javasolt Fehérje Tervről egyeztettek, amelyben kiemelt szerepet kaphatnak a fehérjenövényekre vonatkozó kutatási és innovációs programok.

Közölték, az új összetételű takarmányreceptúrák kifejlesztésének ösztönzése, valamint az ipari melléktermékek és a magas fehérje tartalmú szemes takarmányok piacképes elterjesztése jelenthet előrelépést.

A kutatási és innovációs programok mellett az új Közös Agrárpolitikának is támogatnia kell a fehérjenövények termesztését. Erre Magyarország megfelelő és jól bevált eszköznek tartja a termeléshez kötött támogatásokat, amelyeket 2021 után is fent szeretne tartani.

Nagy István az eseményen a közlemény szerint arról is beszámolt, hogy világszerte egyre nagyobb a kereslet a GMO-mentes termékek iránt, a fogyasztók számára pedig biztosítani kell a szabad termékválasztást. A vásárlóknak joguk van tudni, hogy milyen alapanyagokból készült a termék, amelyet megvásárolnak.

Magyarország emiatt szorgalmazza, hogy a termékeken egyértelműen jelöljék, hogy azok GMO-mentes növényi, illetve GMO-mentes takarmánnyal etetett állatokból származnak.

Ehhez elkerülhetetlen a már meglévő GMO-mentes tanúsítási rendszerek összehangolása – tette hozzá a miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!