Üzemanyag-fogyasztás

2019.01.21. 09:11

Nem csillapodik a magyarok tankolási kedve

A múlt évben 7,4 százalékkal 3,72 milliárd literre nőtt a hazai üzemanyag-kiskereskedelmi piac jelentős részét lefedő Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) tagvállalatainak benzin- és gázolaj-értékesítése.

Budapest, 2017. január 18. A Mol üzemanyagtöltõ-állomása a III. kerületi Árpád Fejedelem úton 2017. január 18-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Balogh Zoltán

Termékekre bontva a trend lényegében a korábbiak folytatása: prémiumbenzinből jóval az átlag fölött fogyott, a piacon már alig látható, 98-as oktánszámú benzinből tovább estek az eladások, a legtöbb pedig a normál minőségű áruból kelt el – közölte a Világgazdasággal Grád Ottó, a szövetség főtitkára. Az utolsó negyedévben kicsit lassult a növekedés.

A 2018-as év piaci bővülését kisebb mértékben a vásárlóerő növekedése, meghatározóan azonban az erősödő ipari és építőipari tevékenység következtében jelentkező újabb szállítási igények táplálták.

A MÁSZ teljes, 2018-as benzineladása 1,42 milliárd, gázolajeladása pedig 2,31 milliárd litert tett ki. Grád Ottó erre az évre is hasonló tendenciát vár, kiemelve, hogy mivel a bázisadatok értéke már meglehetősen magas, az értékesítés növekedése – a 2018-as negyedéves adatokkal összevetve – százalékosan kisebb emelkedést ígér.

Az ez évi árak jövedékiadó-tartalma aligha változik, mert ahhoz a hatályos szabályozás alapján arra lenne szükség, hogy az olaj hordónkénti ára huzamosabb ideig 50 dollár alatt maradjon. A MÁSZ főtitkára ezt nem tartja valószínűnek – hangsúlyozva, hogy a minél távolabbi időpontra vonatkozik az év eleji előrejelzés, annál nagyobb a kockázata –, jelenleg ugyanis az árakat két irányból befolyásoló nemzetközi tényezők nagyjából egyensúlyban vannak.

A szakember az idén 50–80 dollár közötti nemzetközi olajárakat tart valószínűnek.

A MÁSZ tagvállalataihoz tartozik a csaknem kétezer hazai töltőállomás majdnem fele, ezeken keresztül jut el a vevőkhöz az országban eladott benzin háromnegyede, a gázolaj kétharmada.

Teljes országos képet majd a NAV statisztikái adnak, de ezek még készülnek, hivatalos adat egyelőre 2018 első tizenegy hónapjáról van. Eszerint januártól november végéig az országban 1,8 milliárd liter benzint és 4 milliárd liter gázolajat értékesítettek a kereskedők a szabad forgalomban.

Az utóbbi érték erősen megközelítette a 2017-es, 12 hónapra számolt adatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!