Munkahelyteremtés

2019.01.31. 22:56

Varga Mihály: egy város fejlődését egy komoly ipari beruházás indíthatja el

Azoknak a magyar városoknak, amelyek az elmúlt évtizedben sikeres pályát futottak be, a kezdőlökést valamilyen ipari fejlesztés adta – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön Szegeden.

Varga Mihály a Szeged 2030 program keretében tartott találkozón példaként Győrt és Kecskemétet említve azt mondta, egy nagyobb ipari beruházás a munkahelyteremtésen túl sokat tud hozzátenni egy település fejlesztéséhez. A politikus úgy fogalmazott, ezért ütötte meg a fülét Botka László (MSZP) polgármester közelmúltban tett kijelentése, miszerint „Szegednek az a szerencséje, hogy nincs nagy ipara”.

A konzervatív politikai közösség és a szegedi városvezetés között család- és társadalompolitikai kérdésekben jelentős különbség van – jelezte Varga Mihály.

A miniszter közölte: egyes települések esetében kérdéses, hogy a kormány és az önkormányzatok között a Modern városok program keretében kötött megállapodás mennyire nyugodott a helyi gazdasági, társadalmi szereplők konszenzusán.

A fejlesztési elképzelések „nincsenek kőbe vésve”, ezért a kormány nyitott arra, hogy ha új szempontok merülnek föl, újrakezdje az egyeztetést – tette hozzá, majd leszögezte:

a politika keveset tud hozzátenni a gazdasági tendenciákhoz, ugyanakkor jelentősen képes rontani egy gazdaság lehetőségeit.

2002-ben az euróbevezetés várományosai voltunk, 2008-ban elsőként – még Görögországot is megelőzve – kértünk nemzetközi segítséget – emlékeztetett. 2010-ben azonban a kormány az EU és az IMF megszorító javaslatai helyett saját programot kezdett megvalósítani.

Sikerült bebizonyítani, hogy az IMF-től eltérő pályán is lehet sikeres egy ország

- hangsúlyozta a politikus, aki az egyik legkomolyabb eredménynek azt nevezte, hogy a közbizalom tartós maradt a gazdaságpolitika mögött.

A legjobb gazdaságpolitika sem ér egy fabatkát sem, ha a makroszámok jók, de az emberek nem élnek jobban

- jelentette ki Varga Mihály.

A 2010-es 3,7 millióval szemben ma 4,5 millió embernek van munkája. 3,6 százalékos a munkanélküliség, és szeretnénk elérni a cseh szintet, az 1,9 százalékot – tudatta a miniszter.

A foglalkoztatási ráta 69,5 százalék. Ennek növelésére a női foglalkoztatás ösztönzésével, a nyugdíjasok munkaerőpiacra visszavezetésével, a fiatalok számára szervezett célzott képzésekkel és a célzott ipartelepítéssel, gazdaságfejlesztéssel lát lehetőséget a politikus.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!