Szakemberhiány

2019.03.17. 09:16

A magyar gazdaságban óriási igény van a technikusokra

Mert nemcsak magas szakmai tudást képviselnek, hanem szerepet vállalnak a középszintű irányításban is – mondta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) szakképzésért felelős alelnöke.

Budapest, 2013. július 24. Technikusok dolgoznak a Continental Automotive Hungary Kft. autóelektronikai alkatrészeket gyártó budapesti üzemében 2013. július 24-én. A cég fõvárosi gyárában 2,6 milliárd forint beruházással két új projekt valósul meg. Az elsõ projekttel 90 termelõ-, míg a másodikkal 42 új logisztikai munkahely jön létre. MTI Fotó: Földi Imre

Forrás: MTI Fotó

Fotós: Földi Imre

Bihall Tamás azt követően nyilatkozott az MTI-nek, hogy Palkovics László innovációs és technológiai miniszter bejelentette a technikumok bevezetését is tartalmazó Szakképzés 4.0 stratégia elkészültét.

Felhívta a figyelmet, hogy a szakképzésben a szakmai tudás folyamatos megújítása alapfeladat, a minél magasabb szintű szakmai tudás pedig alapvető elvárás.

Látható, hogy sok szakmában egyre magasabbak a követelmények, ezt az iskolarendszerben is követni kell

- tette hozzá.

Bihall Tamás kiemelte, a kamara egyetértésével a kormány ötéves technikusképzés kialakítására tett javaslatot, ahol az elméleti ismereteken túl a konkrét gyakorlati szakmai tudást is biztosítja a fiatalok számára. A technikusképzés bevezetését majd rendeletek szabályozzák.

Az MKIK alelnöke szerint a technikumokba kerülő tanulók életpályáját meghatározza, hogy az iskola elméleti és gyakorlati tudást egyaránt ad, az ilyen szakemberek iránt pedig jelentős kereslet van a piacon.

A technikusi képzésnél érhető majd tetten, hogy a középszintű képzés egyre jobban összeér a felsőoktatással, a digitalizáció, a fejlett technológiai követelmények már mérnöki tudást követelnek – mondta Bihall Tamás, aki szerint a technikusi szint kiemelt szakember-utánpótlás lesz a magyar gazdaságban.

Borítókép: Technikusok dolgoznak a Continental Automotive Hungary Kft. autóelektronikai alkatrészeket gyártó budapesti üzemében

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!