A mi autónk

2019.03.12. 21:08

Elkészült a félmilliomodik Vitara az esztergomi Suzuki-gyárban

Ez az első modell, amelyből négy év alatt ekkora mennyiséget gyártottak a Magyar Suzuki Zrt. esztergomi üzemében, az SX4 és az újabb generációs Swift is csak megközelíteni tudta a félmilliós darabszámot – közölte a társaság kommunikációs igazgatója kedden.

Esztergom, 2011. július 14. Festésre készítik elõ a karosszériákat a Suzuki esztergomi gyárában, ahol legyártották a kétmilliomodik gépkocsit. MTI Fotó: Kovács Tamás

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Kovács Tamás

A Vitara első generációja 1988-ban jelent meg. A negyedik generáció gyártása 2015 tavaszán indult Esztergomban, ennek a modellnek már a fejlesztéséből is kivették a részüket a magyar szakemberek, a prototípust szinte teljes egészében Magyarországon véglegesítették. A modell 2018 szeptemberében megújult, emlékeztetett Ruska Viktória.

A Magyar Termék Nagydíjjal és Innovációs Nívódíjjal jutalmazott Vitara 2017 után 2018-ban is az újautó-eladási statisztikák élén végzett, tavaly 11 127 darabot értékesítettek belőle.

A Magyar Suzuki félmillió Vitarájából 31 658 darabot regisztráltak Magyarországon, a többit Európába és Európán kívülre exportálták. Jutott belőle még a Dominikai Köztársaságba és Guatemalába is.

A 2017-es pénzügyi évben a Magyar Suzuki Zrt. teljes nettó árbevétele elérte a 2101,8 millió eurót, a teljes bevétel 91,7 százaléka exportból származott. A cég mintegy 3 ezer dolgozót foglalkoztatott. A 2018-as adatokat még nem közölte a cég.

A Suzuki az új autók magyarországi piacán 2019 január-februári adatok szerint 15,6 százalékos részesedésével az első.

Borítókép: Festésre készítik elő a karosszériákat a Suzuki esztergomi gyárában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!