ksh

2019.03.10. 19:46

Foghíjas a jövő heti makronaptár

A héten a januári külkereskedelmi, építőipari statisztikát valamint az ipari termelés januári alakulását publikálja a Központi Statisztikai Hivatal.

Kevés makrogazdasági adat jelenik meg a következő, nemzeti ünnep miatti rövidített kereskedési héten, a januári külkereskedelmi, építőipari statisztikát valamint az ipari termelés januári alakulását publikálja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) – írja a Világgazdaság.

Hétfőn a külkereskedelmi forgalom januári előzetes adatát közli a KSH.

Tavaly decemberben az export euróban számolt értéke 2,5 százalékkal, az import 5,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz mérve, a 393 millió euró exporttöbblet 178 millió euróval lett kisebb az egy évvel korábbihoz képest. 2018 egészében az export euróban számolt értéke 4,2 százalékkal, az import 7,3 százalékkal haladta meg az előző évit, a külkereskedelmi áruforgalom mérlegtöbblete 5,557 milliárd eurót tett ki, 2,520 milliárd euróval csökkent a 2017-es 8,078 milliárd euróról.

Szerdán a részletes januári ipari termelési statisztika jelenik meg.

Az előzetes adatok szerint januárban 4,4 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 5,0 százalékkal emelkedett a termelés. Az előző hónaphoz mérten 0,6 százalékkal nőtt a szezonálisan, és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás januárban.

Csütörtökön a januári építőipari statisztikát közli a KSH.

Tavaly egész évben az építőipari termelés 22,3 százalékkal nőtt az előző évhez képest, míg a múlt év decemberében az építőipari termelés volumene 17,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a novemberi 27,5 százalékos növekedés után. Tavaly egész évben az épületek építése 16,0 százalékkal, az egyéb építményeké 31,4 százalékkal emelkedett. Tavaly decemberben ugyancsak mindkét építményfőcsoport termelésének volumene bővült: az épületeké 14,8 százalékkal, az egyéb építményeké 21,9 százalékkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!