erősödő turizmus

2019.04.13. 15:11

Az országban egyedülálló élménypark épült Zalaszabarban

A kormány célja, hogy 2030-ra Magyarország legyen Közép-Európa vezető turisztikai térsége, és ehhez minden hazai és európai uniós forrást megad – mondta Rogán Antal.

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Varga György

A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter szombaton Zalaszabarban a Holnapocska Tábor és Zobori Élménypark több mint egymilliárd forintos fejlesztésének átadásakor azt mondta: a következő évtizedben 828 milliárd forint forrást szán a kormányzat a magyar turizmus kifejezetten Budapesten kívüli fejlesztéseire.

„Zalaszabar megelőzte Budapestet”, ugyanis Magyarország első fix telepítésű hullámvasútja is itt épült fel, illetve ilyen színvonalú, gyerekeknek szolgáló élménypark máshol sincs az országban – közölte Rogán Antal.

A turizmus hozzájárul a GDP-hez, a nemzetgazdaság erősödéséhez, de nemcsak arról szól, hogy idejönnek a külföldiek, hanem arról is, hogy „mi is felfedezzük a saját hazánkat”. Az elmúlt három évben töretlen volt a turizmus fejlődése, a vendégéjszakák száma az utóbbi két évben mintegy 10 százalékkal haladta meg az előző évit, nagyjából fele arányban a külföldi, illetve a hazai vendégeknek köszönhetően – ismertette a miniszter.

Azt mondta: a turizmus stratégiai ágazat, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) megalapításával is olyan csúcsszerv létrehozása volt a cél, amely a turizmus koordinálásában és fejlesztéseiben is részt vesz. A kormányzat egyszerre akarja a szálláshelyeket, az éttermeket, a turisztikai attrakciókat, a kalandparkokat, a gyógyhelyeket és az infrastruktúrát fejleszteni, erre pályázati lehetőségek vannak, néhány stratégiai régiót külön is megjelölve – sorolta.

Az avatáson – amelyen részt vett Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója is – Rogán Antal kitért arra, hogy tavaly indult az országban olyan panziófejlesztési program, amelynek keretében 650 fejlesztésre adtak támogatást, ezek többsége a következő egy évben valósul meg. Tavaly a balatoni strandok fejlesztéseire biztosítottak támogatást, idén a tó parti szabadstrandok – főként a gyermekes családokat szolgáló – beruházásaira biztosítanak 2,5 milliárd forintot.

Rogán Antal nagyon fontosnak nevezte, hogy a turisztikai területhez tartozó szektorok „tisztán és adózottan működjenek”, hiszen akkor maradhatnak az adók is alacsonyak, ha mindenki tisztességesen fizet. A vendéglátásban idén végrehajtott áfacsökkentés következtében például a tavalyihoz képest 40-60 százalékkal nőtt egy-egy hónapban a szektor forgalma, a szálláshelyek digitalizációjának nyáron induló programja pedig a bejelentési rendszer kifehérítését szolgálja.

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter a zalaszabari Holnapocska Tábor és Zobori Élménypark egymilliárd forintos fejlesztésének átadásán.
MTI/Varga György

Manninger Jenő, a térség fideszes országgyűlési képviselője szerint a zalaszabari beruházás többről szól, mint csupán térségfejlesztésről, a célja, hogy a gyerekek, a családok is jól érezzék magukat. A Kis-Balaton közelségében megvalósult, több száz kilométeres körzetben is egyedülálló minőségi fejlesztés hozzájárul, hogy turisztikai célpontként is erősödjön az egész térség – tette hozzá.

Szabadics Zoltán, a Holnapocska Tábor és a Zobori Élménypark alapítója elmondta, feleségével a minden évben több száz, súlyos betegségekkel élő, vagy azokból gyógyuló gyerekeket vendégül látó tábor és az élménypark építésére minden szabad forrásukat felhasználták. A balatoni turisztikai régió legvonzóbb élményparkját és legjobb táborát szerették volna megvalósítani, amit a Kisfaludy-program segített.

A helyszíni tájékoztatás szerint a befejezési határidő előtt kilenc hónappal elkészült új beruházás költsége meghaladta az 1,271 milliárd forintot, ebből csaknem egymilliárd forintot a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program forrásai fedeztek. Az ország jelenleg egyetlen fix telepítésű hullámvasútja mellett új fogadóépület és látogatóközpont épült, illetve kiegészítették a meglévő csónakcsúszdát.

Borítókép: Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter és Vígh László fideszes országgyűlési képviselő a zalaszabari Holnapocska Tábor és Zobori Élménypark új hullámvasútján 2019. április 13-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!