Kettős minőség

2019.05.29. 17:04

Nem lehetnek első- és másodrendű fogyasztók az EU-ban

Hazánk teljes mértékben támogatja a termékek kettős minőségének visszaszorítását célzó új követelményrendszer kidolgozását – hangoztatta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkára egy hétfői brüsszeli tanácskozáson.

- El kell kerülni, hogy a régi tagállamok az egységes uniós piac, az európai fogyasztók és az új tagállamok kárára fejlesszék gazdaságukat – hangsúlyozta György László a Versenyképességi Tanács hétfői ülésén Brüsszelben, ahol az uniós egységes piacról és az európai iparpolitika jövőjéről, az Európai Unió versenyképességének megerősítésről volt szó. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkára hozzátette, hogy

nem lehetnek Európában első- és másodosztályú fogyasztók vagy gazdaságok.

Az államtitkár úgy vélte, nem születhet olyan intézkedés, amely bármely tagállamot hátrányosan érintené. Hozzátette:

nem igazságos, hogy az unió fejlett tagállamai erőfölényüket kihasználva úgy alakítják a szabályokat, hogy azok nekik kedvezzenek.

Leszögezte ugyanakkor, az EU csak akkor lehet nemzetközileg is versenyképes, ha az integrációban azonos fejlettségű tagállamok vesznek részt.

Klímapolitika és versenyképesség

György László szerint az EU versenyképességét nagymértékben meghatározza az európai ipar állapota. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy

a környezetvédelem és a klímapolitika területén olyan reális intézkedésekre van szükség, amelyek nem jelentenek aránytalan terhet az EU és a tagállamok gazdaságai számára a globális versenyben, ugyanakkor megfelelnek a fogyasztók változó igényeinek is.

A tagállamok képviselői megvitatták a közbeszerzések egységes piaci vonatkozásait is. Az államtitkár ezzel kapcsolatban rámutatott, hogy Magyarország az elsők között vezette be az eljárások egyszerűsítését, átláthatóságát és gyorsaságát nagymértékben támogató elektronikus közbeszerzési rendszert, amelyet ráadásul az uniós követelményeknél szélesebb körben, valamennyi közbeszerzési eljárás során alkalmaz.

Élen járunk a veszélyes termékek kiszűrésében

A fogyasztóvédelmi kérdésekkel kapcsolatban György László kiemelte,

Magyarország teljes mértékben támogatja a termékek kettős minőségének visszaszorítását célzó új követelményrendszer kidolgozását.

- Több tagállammal együtt hazánk is évek óta harcol e jelenség ellen, mivel úgy véljük, hogy az Európai Unióban nincsenek első- és másodosztályú fogyasztók, így nem tisztességes, hogy azonos márkanév alatt jelentősen eltérő minőségű termékek kerüljenek piacra az egyes tagállamokban – fogalmazott György László, hozzátéve, hogy az általuk beterjesztett javaslat arra irányul, hogy ilyen jellegű megtévesztő kereskedelmi gyakorlat esetében legyen lehetőség hatósági vizsgálat indítására.

Az államtitkár az ülésen komoly magyar sikerként értékelte, hogy élen járunk a nem biztonságos termékek kiszűrésében. Hazánk a tavalyi évben az uniós országok közül a harmadik legtöbb, 172 súlyos veszélyt jelentő riasztást küldött a veszélyes, nem élelmiszer jellegű termékek gyorsriasztó rendszerének (RAPEX).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!