Gyógyteák

2019.07.15. 13:31

Külföldi piacra tör a bükki füvesember

Gyuri bácsi a táltosok tudását használja, azokét a tudós elődeinkét, akik segítőiknek, a javasasszonyoknak és a füvesembereknek adták tovább a titkaikat.

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

Itt az idő, hogy Gyuri bácsi teái meghódítsák a külföldi piacokat. A bükki füvesember a Borssal osztotta meg legújabb terveit.

A bükki füvesember a Miskolc­hoz közeli, vadregényes környezetben fekvő, a dombtetőn ékszerdobozként tündöklő Bükkszentkereszten nagy munkálatokba kezdett lányával.

Az új üzem ünnepélyes alapkőletétele 2018. október 11-én
MTI Fotó: Komka Péter

Új üzem épül itt ugyanis, hogy a megnövekedett igényeket a jövőben is ki tudják elégíteni.

Amíg élek, segíteni szeretnék az embereken, hogy megtudják őrizni az egészségüket a gyógyteák segítségével, amik erre valók. Ezenkívül nemrégiben szert tettem Kisgyőrben egy nagy darab földre, ami nagyon elhanyagolt volt.

Azt szeretném visszaszelídíteni, hogy újra művelhető legyen – mondta a Borsnak a 91 éves Gyuri bácsi a jövőbeni terveit illetően. Gyógynövényeket szeretne termelni.

Eddig a húsz hektárból ötöt sikerült, szeretném a maradékot is befejezni. És szeretném még az egészségemet megtartani – fűzte hozzá szerényen. Amikor arról kérdeztük, mire a legbüszkébb, egyértelműen rávágta: a magyarságára.

Hogy a magyarok ősi tu­dását, a né­pi gyógyítás örökségét örökölhettem. Már nem vagyunk so­kan, akik űzik ezt a hivatást, régen a táltosok, a sámánok sok ezer éven keresztül tapasztalati úton tanultak, és átadták a tudást a segítőiknek, a javasasszonyoknak és a füvesembereknek.

Gyuri bácsival a 13. Bükkszentkereszti Gyógynövénynapokon lehetett most találkozni, ahol a rendezvény a test és a lélek egészségének jegyében zajlott.

A rendezvényen nem csak érdekes és hasznos előadásokból tanulhattak az érdeklődők, de különféle szűrővizsgálatokon is részt vehettek. Mindemellett gyógynövénytotón lehetett ízletes György-teákat nyerni: húsz izgalmas és különleges növényt kellett felismerni.

A Bors tudósítása szerint az egyéni tanácsadó sátra előtt nagyon hosszú sor kígyózott, mert itt bárki elmondhatta egészségügyi problémáit, és cserébe személyre szóló tanácsokat kapott.

Borítókép:

Lopes-Szabó Zsuzsa fitoterapeuta, a Györgytea Kft. ügyvezetője, mellette édesapja, Szabó György gyógynövényszakértő, a „bükki füvesember” a gyógynövényes készítményeit forgalmazó Gyógynövényház Györgytea mintaboltban Bükkszentkereszten 2018. október 11-én. Ezen a napon letették a Pharmaherb Kft. új gyógynövény üzemének alapkövét a településen.

MTI Fotó: Komka Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!