eljárás indult

2019.10.29. 18:34

Egy termék bukott meg a Nébih sárgarépatesztjén

A 11 ellenőrzött termék között 8 magyar, egy holland, egy olasz és egy osztrák származású sárgarépa szerepelt.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Dragan Grkic

Előre csomagolt sárgarépákat vizsgált a legújabb Szupermenta tesztjében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), 11 mintából 10 megfelelt az élelmiszerbiztonsági előírásoknak, egy esetben azonban nem engedélyezett talajfertőtlenítő készítmény maradványokat találtak a szakemberek.

A nem megfelelt sárgarépában olyan hatóanyagot mutattak ki, amely ugyan az emberi szervezetre akut egészségügyi károsító hatást nem jelent, a jogszabályok alapján azonban kizárólag üvegházakban, uborka és paprika kultúrákban lehet használni. Ezért az érintett termelővel szemben a Nébih hatósági eljárást indított és növényvédelmi bírságra is számíthat.

A 11 ellenőrzött termék között 8 magyar, egy holland, egy olasz és egy osztrák származású sárgarépa szerepelt.

A Nébih laboratóriumában a szakemberek elemezték többek között a sárgarépák növényvédőszer-maradék, kálium, nitrit és nitrát, nedvesség- és összescukor-tartalmát, valamint megmérték a termékek béta-karotin és C-vitamin tartalmát is.

A kedveltségi teszten a Magyar Zöldség Gyümölcs sárgarépa végzett az élen, a második helyezést a Top Carrots sárgarépa nyerte el, a dobogó harmadik fokára pedig a Tesco sárgarépa került.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!