Szigorítások

2019.11.01. 09:32

Sokan hozhatják előre az autóvásárlást

Meglódulhat a megrendelések száma a jövő évi drágulás előtt.

Forrás: Shutterstock

Fotó: sirtravelalot

Jövőre várhatóan nem nő tovább az újautó-eladások száma, stagnálás vagy enyhe visszaesés jöhet

– mondta a Világgazdaságnak Gablini Gábor, a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének (Gémosz) elnöke.

A járművek által kibocsátott szén-dioxid mennyiségének uniós előírás szerinti csökkentése miatt januártól jelentős drágulásra van kilátás, Gablini szerint ezért sokan előrehozzák az autóvásárlást.

Elképzelhető, hogy az éves megrendelések 28-30 százaléka az idei negyedik negyedévre esik.

A Gémosz első embere rámutatott, hogy számottevő készlettisztítás figyelhető meg a gyártóknál, hiszen olyan új autók állnak a raktárakban, amelyeknek egy részét januártól nem lehet forgalomba helyezni.

A Családbarát gépkocsivásárlási program július 1-jei kezdete óta 16 ezer 580 igénylést adtak be a nagycsaládosok a Magyar Államkincstárhoz (MÁK).

Gablini Gábor a Világgazdaságnak elmondta: előzetesen 15-17 ezer igénylésre számítottak, alábecsülték a program iránti keresletet. Ezzel szemben három év alatt elérheti vagy meg is haladhatja a 30 ezret a nagycsaládosoknak kedvezménnyel értékesített új autók száma.

Legtöbben a Dacia Lodgy típust keresik, de az Opel, a Peugeot, a Citroen és a Volkswagen hétszemélyes modelljei is népszerűek.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!