szabályozás

2019.11.16. 21:03

Változik a vállalkozók nyilvántartási kötelezettsége

Novemberben jelenik meg az uniós rendelet, amely szerint bővül a nagy veszteséget okozó, idegenhonos károsítók terjesztésére képes, ezért vizsgálatköteles termékek köre.

December 14-től a növényegészségügyi szabályozás alatt álló növényekkel, növényi termékekkel csak az a vállalkozó folytathat gazdasági tevékenységet, aki szerepel a hatóság nyilvántartásában – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A nyilvántartásra kötelezett vállalkozónak a területileg illetékes kormányhivatalhoz kell fordulnia nyilvántartásba vétele érdekében.

A tájékoztatás szerint az Európai Unióban jelenleg is a két és fél évtizede alkalmazott növényegészségügyi nyilvántartási rendszer a kockázatok felmérését és kezelését szolgáló ellenőrzések alapja. A nyilvántartásban mindenkit szerepeltetnie kell a hatóságnak, aki vizsgálatköteles árut termel, előállít, tárol, forgalmaz, kezel. A tevékenységeket csak az végezheti, akit a nyilvántartás alapján a megállapított kockázati szintnek megfelelő rendszerességgel ellenőriz a hatóság.

Annak a vállalkozónak, akit a kormányhivatal a korábbiakban már nyilvántartásba vett, 2020. március 14-ig kell benyújtania a gazdálkodására vonatkozó aktualizált információkat.

A Nébih arra kéri az érintetteket, hogy folyamatosan kísérjék figyelemmel a hivatal honlapját, ahol a növényegészségügyi szempontból vizsgálatköteles károsítók és áruk listáit tartalmazó rendelet megjelenéséről tájékoztatnak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!