három az egyben

2019.12.11. 22:20

Csökkenti a közterheket az új tb-törvény

Elfogadták az új társadalombiztosítási törvényt, amely 2020. július 1-jén lép életbe.

Debrecen, 2017. január 5. Deményi Zsolt háziorvos vizsgál egy hajléktalan nõt az otthontalanokat segítõ Refomix Nonprofit Kft. Dobozi utcai nappali melegedõ és éjjeli menedékhelyén lévõ orvosi rendelõben, Debrecenben 2017. január 5-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Egyszerűsíti az adórendszert, csökkenti a közterheket és segít az adóelkerülők kiszűrésében – mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára szerdai sajtótájékoztatóján.

Az államtitkár „három az egyben” törvénynek nevezte a frissen elfogadott jogszabályt, mert, mint mondta, a kormány mindhárom adópolitikai célját teljesíti.

Az adóegyszerűsítésről szólva jelezte, hogy a pénzügyi tárca húsz adónemtől szeretne megválni a ciklus végéig, tehát, 2022-ig harmadával csökkentenék az adók számát. Jövő július 1-jétől már kilenc adófajtával kevesebbet kell fizetnie az adózóknak, mint 2018-ban.

Kiemelte, hogy

az új törvény adócsökkentései a vállalkozókat, a családokat és a nyugdíjasokat is kedvezően érintik.

Izer Norbert hangsúlyozta azt is, hogy a járuléktörvény segít az egészségügy potyautasainak kiszűrésében;

a rendszer automatikusan kiszűri azokat, akik jogosulatlanul veszik igénybe az egészségügyi szolgáltatásokat, és ezzel a költségvetést, valamint a közterheket tisztességesen megfizetőket is károsítják.

„Az új törvény három köztehertípust szüntet meg, jövő július 1-jétől négy járulék helyett egyet kell majd fizetni, a 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulékot” – mutatott rá az államtitkár.

A vállalkozók évi 7,5 milliárd forintot spórolnak azzal, hogy változnak a minimum-járulékalap szabályok. Jelenleg az egészségbiztosítási- és munkaerőpiaci járulékot legalább a minimálbér másfélszerese után kell megfizetni, 2020. július 1-től viszont a minimálbér összege után.

Újabb egymilliárd forint marad a gyermekes családoknál, miután a családi kedvezmény a teljes, 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulék terhére érvényesíthető lesz.

Izer Norbert kitért arra, hogy jobban járnak a nyugdíj mellett munkát vállalók is.

Minden dolgozó nyugdíjasnak csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót kell majd megfizetni a bére után, más közterhet nem.

„A módosítás évente mintegy 20 milliárd forintot hagy az érintetteknél, és segít abban, hogy a nyugdíjasok nagyobb számban térjenek vissza a munkaerőpiacra” – fejtette ki.

Az egészségügyi szolgáltatási járulékról az államtitkár elmondta, megfizetésével a magánszemélyek teljes körű egészségügyi ellátásra válnak jogosulttá. Mértéke idén havi 7500 forint, 2020. január 1-jétől havi 7710 forint.

Az új szabály szerint, ha a járuléktartozás meghaladja a havi járulék háromszorosát, akkor a TAJ-kártyával nem lehet majd térítésmentesen igénybe venni az egészségügyi ellátást. A tartozás kiegyenlítésével az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság visszaáll.

A törvény kellő felkészülési időt biztosít, mindenki tiszta lappal indul 2020. július 1-jén.

„Csak az a tartozás számít bele a háromhavi elmaradásba, amelyik július 1-je után keletkezik” – emelte ki az államtitkár.

Izer Norbert hangsúlyozta,

aki eddig jogosult volt egészségügyi ellátásra, az ezután is jogosult marad, senki nem szorul ki az ellátásból.

„A biztosítottakon túl nem merül fel semmilyen járulékfizetés, illetve térítési kötelezettség például a nyugdíjasoknál, a gyed-ben, gyes-ben, gyet-ben részesülőknél, a szociálisan rászorultaknál, hajléktalanoknál” – mutatott rá.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!