Járvány

2020.03.16. 15:00

Matolcsy: hazánk jó válságkezeléssel megvédheti a 2020-as évet és megnyerheti 2021-et

A jegybank elnöke szerint a világgazdaság nem fordul általános válságba, nem kell tartani az 1929-33-as vagy a 2007-2009-es válságok megismétlődésétől.

Matolcsy György szerint Magyarország ugyan még „befelé tart a nehézségekbe”, de jó válságkezeléssel megvédheti a 2020-as évet és megnyerheti 2021-t.

A Növekedés.hu-n hétfőn megjelent írásában Matolcsy György egyben azt is felveti, hogy miért ne lehetne gyorsítással újraindítani a gazdaságot.

Kifejti:

Kína és Ázsia gyorsan visszapattan, év végére lényegében behozza az elveszített első félév teljesítményét.

Az Egyesült Államok és az angolszász világ nem süllyed kínai, dél-koreai vagy olasz típusú válságba, a második félévben szintén kiheverik az első félév megpróbáltatásait.

Az Európai Unió ugyan még befelé megy a válságba, de az év második felében szintén visszatér a korábbi állapotokhoz, ez azonban csak stagnálásközeli teljesítményt jelent majd

- írta az MNB elnöke.

Matolcsy György szerint az EU végre ráébred, hogy totálisan elhibázott gazdaságpolitikát követett 2008 után, amit jelez „a németek 500 milliárd eurós – GDP 10 százaléka – kormányzati mentőterve és a svédek 500 milliárd koronás”, szintén ilyen arányú jegybanki válságkezelő csomagja.

A magyar gazdaságpolitikának 12 pontos javaslatcsomagot vázolt fel Matolcsy György, aki szerint a magyar gazdaság immunrendszere erős.

A kimagasló korábbi növekedés, a jó egyensúlyi mutatók és a magas foglalkoztatási szint helyes kormányzati programokkal jó alap a sikeres újra indításához, az unió átlagánál 2-3 százalékponttal gyorsabb magyarországi GDP-bővülés fenntartásához.

Hangsúlyozza:

a gazdaságvédelem kulcsa a munkahelyek megőrzése és a sérülékeny vállalati csoportok megerősítése,

amit a beruházási dinamika, a fogyasztási szint és a hitelezés tarthat fenn, költségvetési forrásokból fedezett célzott munkahelyvédelmi programok támogatásával.

Kiemeli azt is, hogy a gazdaságvédelem kulcsa „az idő új felfogása, mindent gyorsítani kell!”

Ide sorolja az állami beruházásokat, egy új lakásépítési program a zöld, város rehabilitációval összekötött vállalkozói bérlakás programelindítását, a digitális gazdaságra való átállást, az összes zöld programot a fásítástól az öntözésig, a napenergia hasznosításától a közlekedési átállásig.

A javaslatcsomag tartalmazza még a pénzforgalom gyorsítását, jegybanki programokat a gyorsított hitelkihelyezéshez, akárcsak az adózási adminisztrációt és az engedélyezési eljárások könnyítését.

„Az ezer mérföldes utazás egyetlen lépéssel kezdődik – tanítja Lao-Ce. Igaz, lépjünk hát gyorsan” – zárta írását Matolcsy György.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!