hatalmas munka

2020.05.17. 07:01

Április végéig 745 tonna illegális hulladékot szállított el a MÁV

A szennyezett területek felmérését folyamatosan végzi a vasúttársaság.

Budapest, 2017. április 21. A MÁV közfoglalkoztatottjai dolgoznak a Föld napja alkalmából a MÁV és a helyi önkormányzat, illetve a Széchenyi Egyesület a MÁV XIV. és XVI. kerületi vasúti területein rendezett közös hulladékgyûjtõ akciójában Rákosszentmihály vasútállomáson 2017. április 21-én. MTI Fotó: Marjai János

Forrás: MTI

Fotó: Marjai János

A MÁV április végéig országszerte 745 tonnányi – a fővárosi vasúti területekről megközelítőleg 480 tonna, a vidékiekről pedig 265 tonna – jogszerűtlenül elhelyezett hulladékot szállíttatott el, amire eddig több mint 38 millió forintot fordított – közölte a MÁV.

A közlemény szerint

tavaly országszerte összesen 3168 tonna, nem vasúti technológiából keletkező hulladékot szállítottak és helyeztek el ellenőrzött körülmények között.

A vasúttársaság illegálisan lerakott szeméthalmok felszámolására indított programja keretében rendszeresen gondoskodik a MÁV pályahálózatát és területét csúfító, jellemzően építési-bontási és lakossági hulladék elszállításáról. A járványhelyzet miatt a megszokottnál kicsit lassabban haladnak a munkálatok, azonban továbbra is folytatódnak az elszállítások – írták.

Májusban Szolnokon a Medve, Oroszlán, Tigris és Párduc utca, Mezőkövesden a vasúti átjáró környezetének, Baján és Csongrádon a vasútállomás, valamint több budapesti terület megtisztítását ütemezték be.

A MÁV számára országos szinten nagy problémát jelent, hogy a vasúti területek közelében, a nyílt pályán több helyen illegális szemétlerakók létesülnek.

Az így elhelyezett hulladék nem a MÁV tevékenységéből származik, az érintett helyszíneken a lakossági, kommunális hulladékon kívül használt műszaki cikkek, építési törmelék, zöldhulladék halmozódik fel.

A legtöbb ilyen területen a rendszeres takarítás és szemétszedés ellenére néhány napon belül újra ugyanaz a látvány fogadja az arra járókat

- közölte a cég.

A vasúttársaság a helyzet hosszú távú megoldása érdekében egyeztetéseket folytat a leginkább érintett önkormányzatokkal is, és ezzel párhuzamosan egy munkacsoport azon dolgozik, hogyan lehet javítani a tiltott helyen hagyott hulladékok elleni küzdelem hatékonyságát.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!